"Затова ние ги връщаме и ще продължим да ги връщаме, докто се справят."

Така тази сутрин Йорданка Фандъкова коментира пред бТВ ситуацията с ремонта на "Граф Игнатиев", който тече вече месеци.

Кметицата на София напомни, че предвиденият срок за реконструкцията на улицата е бил 300 дни, но е удължаван заради лоши метеорологични условия. Той ще носи евентуално по 240 000 лв. на ден глоби, ако се просрочи.

"Когато се приключи, трябва да бъде прието, само ако е добре", зарече се градоначалникът.

Цялата възможна глоба пък е от 1,2 млн. лв. за качество - сума, която тя определи като респектираща за всеки изпълнител.

Проблемите с ремонтите идват от лоши проектантски решения и неподготвени строителни кадри, каза още тя. Фандъкова отговаря и на конкретни казуси в студиото при Антон Хекимян и например определи като безумно решението да има шахта в корените на дърво на ул. „Граф Игнатиев“.

„Тази шахта е съществувала от 30 години насам. Дървото също е било до шахтата. Въпросът е, че на този капак не му е мястото там. Вчера възложих да се търси и някакво друго решение“, отбеляза кметицата.

Според нея хората, които се възмущават, са си в правото. По думите й подобни случаи компрометират проекти, при които са вложени огромни усилия.

„И надзорът, и контролните органи минават и отбелязват, даже скоро имаше подкрепа и от гражданите, като бяха отбелязали плочи, които не са равни, това нещо изпълнителят трябва да го отстрани преди да мине приемателната комисия, ако не го отстрани проектът, няма да бъде приет“, заяви тя.

„Преди години един такъв детайл на бул. „Владимир Вазов“ само заради едни асфалтирани дънери, компрометира целия проект“, припомни тя.

„Моята задача е да не платя нито 1 лв. от обществените средства, от парите на хората, за некачествена работа“, каза още столичният градоначалник.

"Очакваме 8 метростанции - 8 км от третата линия на метрото, да бъдат готови до края на годината - заяви още Фандъкова. - Днес тунелопробивната машина приключва своята работа, излиза на метростанцията на „Малък градски театър зад канала“, очакваме това да стане днес до обяд.

Това означава, че сме почти на финала. 88 % от първия етап на метрото са готови. Машината прокопа 7 км двупосочен тунел от ж.к „Красно село до „Малък градски театър зад канала“, обясни тя.

Кметицата очаква вторият етап с 4 км от ж.к „Овча купел“ до „Околовръстен път“ да е готов до средата на следващата година. Тя заяви, че проектът на третия лъч на метрото е много сложен и труден, но това е и най-важният проект за града.

„Строим изключително бързо - за 10 години сме построили 30 км от общо 40, а сега предстои да пуснем 12, които се строят отделно. За мен е много важно метрото да не спира да се строи“, посочи тя.