Лидерката на БСП Корнелия Нинова определи като недопустимо поведението на депутатите от партията Иван Иванов и Йордан Младенов. Тези дни стана ясно, че  те са били командировани за пет дни на ловно-рибарско изложение в Залцбург, провело се в периода, в който левицата бойкотира заседанията на Народното събрание.

"Вчера им казах: веднага връщате парите, които сте ползвали. Ако зависеше от мен, не бих поставила подпис под такава командировка. Не бива да се харчат народни пари за изложения по лов и риболов", заяви Нинова.

И допълни, че би била против тази командировка дори ако БСП е в парламента. На практика това бе камък в градината на парламентарната шефка Цвета Караянчева, която последна резюлира разрешенията за командировките.

[[nid:80024]]

Малко след изявлението на соцлидерката Караянчева се почувства длъжна да отговори, обяснявайки каква е процедурата по командироване на народен представител - първо се минава през ръководството на групата на съответната партия. От изявлението й стана ясно, че някой от БСП - вероятно секретар или зам.-председател, е разписал в случая за пътуването до Австрия. От това Караянчева изведе извода, че Нинова не може да контролира собствените си депутати.

Иначе Нинова каза още днес, че БСП ще формира "общ фронт за честни избори" заедно с по-малки партии и неправителствени организации. Тя припомни и исканията на БСП да се отменят всички промени в Изборния кодекс и да бъде прието ветото на президента върху тях. БСП обаче няма да влезе в зала за дебатите по ветото.

"Няма да влезем в парламента при обсъждането на ветото. Самите управляващи обявиха, че ще го отхвърлят. Нови дебати със същите аргументи няма да доведат до резултат", каза Нинова.

Тя допълни, че подкрепя замислените промени в правилника, според които отсъстващите от работа депутати да не получават никакви пари. Според Нинова обаче трябва да се намалят и замразят депутатските заплати като цяло и да не се увеличават автоматично на всеки три месеца.

"Нито един работодател не увеличава заплати автоматично. При тази бедност това е неморален акт", каза още Нинова.