Електрическият Ягуар Ай-Пейс (Jaguar I-Pace) беше избран за първи път в историята на марката за европейска кола на годината на световното автомобилно изложение в Женева, предаде Асошиейтед прес.
Електромобилът 4х4 измести Алпин Ей110 (Alpine A110), която не е за масово производство, след като събра гласовете на няколко десетки автомобилни журналисти. 
Това е първата такава награда за Ягуар, британската марка, която сега е собственост на индийската Тата мотърс (Tata Motors), рекламираща новата платформа, използвана за Ай-Пейс.
Днешното обявяване на наградата, присъждана от 1964 година, отбеляза неофициалното начало на 89-ото издание на Автосалона в Женева.
Останалите петима финалисти бяха Ситроен Се5 Еркрос (Citroen C5 Aircross), Форд Фокус ( Ford Focus), Киа Сийд (Kia Ceed), Мерцедес-Бенц А-клас (Mercedes-Benz A-class) и Пежо 508 (Peugeot 508). Те бяха избрани от първоначален списък с 60 модела и тестове по пътищата от октомври миналата година. Окончателните тестове бяха преди две седмици в тестовия център в околностите на Париж. 
Наградата е потенциален генератор на продажби и се организира от седем европейски списания чрез гласуване на 60 журналисти от двайсетина страни.
Победител миналата година беше компактният градски високопроходим Волво Екс Си40