Полицията и прокуратурата са предотвратили умишлен палеж на граничното полицейско управление (ГПУ) в град Видин, който вероятно е щял да причини огромен пожар в града. Това стана ясно от изявление на зам. главния прокурор Иван Гешев и главния секретар на МВР Ивайло Иванов.

Гешев и Иванов съобщиха във вторник на брифинг, че има двама задържани по случая.Те не са местни, най-вероятно са наети да свършат тази работа, обясни главният секретар на МВР.

Миналият вторник криминалистите получили сведение, че ще бъде извършен палеж или на територията на Видин, или на Монтана. Те разположили секретни постове на много места. Един от тях бил и край граничното полицейско управление. През нощта във вторник срещу сряда двама души, се опитали да проникнат в управлението. Възпряло ги единствено това, че вероятно са разпознали секретния пост и избягали. По-късно били заловени. На мястото, на което се опитвали да проникнат, е имало 10-тонна цистерна. В района имало и други нефтопродукти, а срещу управлението - бензиностанция.

„На мястото, където са се опитали да проникнат и най-вероятно е щял да бъде извършен палежът, се намира 10-тонова цистерна с нефтени продукти, съвсем близо до тях има други нефтени продукти, на улицата има бензиностанция. Това гранично управление се намира в жилищен район. Както се изрази и един колега от Видин: Ако палежът се беше извършил, Видин щеше да гори една седмица“, допълни зам. главният прокурор.

Гешев разясни, че преди няколко месеца е била запалена колата на разследващ полицай във Видин - от въпросното ГПУ. По същото време имало и палеж на апартамент. Била обаче направена грешка, извършителите объркали етажа и запалили апартамент, който не бил на полиция, допълни Иванов. Главният прокурор възложил на заместника си и на главния секретар на МВР да се започне работа по случая, който представлявал "директна атака срещу държавата".

Гешев каза още, че "все още не разполагаме с категорична информация на какво се дължат тези действия".

„Предвид факта, че става въпрос за разследващ полицай, ние започнахме да правим анализ на всички дела, по които се работи в ОДМВР-Видин, ГПУ-Видин и ГПУ-Брегово. Мотивът все още не е ясен, но най-вероятно е свързан с тяхната работа, делата, по които работят“, включи се и главният секретар на МВР.

Кои са задържаните

„Задържаните не са криминално проявени, две са лицата. Първоначалната информация дойде в ОДМВР-Видин, че на територията ще бъде извършено „нещо“. Тогава действахме на сляпо, само знаехме, че лица ще отидат във Видин и ще извършат престъпление. По тази причина бяха сформирани постове и един от тях, засичайки лицата, предотвратили този процес“, коментира Ивайло Иванов.

„С това сериозно количество гориво, което притежаваха те, ако бяха възпламенили цистерната, сами щяхте да си направите изводите, какво щеше да стане. Тези две лица не са от Видин. Най-вероятно са наети да свършат тази работа“, допълни той.

„В лицата, които са задържани под стража от Районния съд във Видин, в петък, са намерени множество 11-литрови бутилки с бензин, което показва, че има сходство на почерка от първите палежи и сегашния опит“, коментира той.

„Тези бутилки са пълни с бензин, към тях е прикрепено пликче с определено вещество и когато в него се инжектира трето вещество, каквото е намерено в спринцовки в апартамента на задържаните лица, възниква химична реакция и се получава взрив, доста сериозен", даде разяснения и за химическото действие Гешев.