Броят на доларовите милиардери в света е намалял през миналата година с 55 души до 2153-ма. Това съобщи днес американското списание "Форбс", цитирано от БТА, като обяви актуализирания списък на най-богатите хора в света. 

Най-рязко са намалели милиардерите в Азиатско-Тихоокеанския регион, особено в Китай, които през тази година са с 49 по-малко. Свръхбогаташите са се увеличили единствено в Бразилия и САЩ. 

В САЩ те са 609, 14 от които влизат в топ 20. 

Общото богатство на доларовите милиардери в света изданието оценява на 8,7 трилиона долара, което е с 400 милиарда по-малко спрямо миналата година. Част от богатството си са загубили 994 милиардери. 

Тройката на най-богатите хора на планетата остава неизменна спрямо миналата година. 

На първо място отново е основателят на "Амазон" (Amazon) Джеф Безос със 131 млрд. долара, следван от основателя на "Майкрософт" (Microsoft) Бил Гейтс с 96,5 млрд. долара и ръководителя на инвестиционния фонд "Бъркшър Хатауей" (Berkshire Hathaway) Уорън Бъфет с 82,5 млрд. долара. 

Първите трима

Джеф Безос.
Бил Гейтс.
Уорън Бъфет.

Четвърти отново е шефът на френската група за луксозни стоки "Луи Вюитон Моет Хенеси" (LVMH - Louis Vuitton Moet Hennessy) Бернар Арно със 76 млрд. долара. 

Основателят на "Фейсбук" (Facebook) Марк Зукърбърг обаче е загубил петата си позиция и тази година е едва осми със състояние от 62,3 млрд. долара. 

Жените

Сред жените най-богата е наследницата на френската козметична империя "Л'Ореал" (L'Oreal) Франсоаз Бетанкур Майерс, чието богатство се оценява на 49,3 млрд. долара. В общия рейтинг на най-богатите хора в света тя е на 15-о място. След нея се нарежда дъщерята на основателя на търговската верига "Уолмарт" (Walmart) Алис Уолтън с 45,3 млрд. долара и внучката на основателя на компанията за сладкарски изделия "Марс" (Mars) Жаклин Марс с 23,9 млрд. долара. 

Тръмп - без промяна

Оценката за състоянието на президента на САЩ Доналд Тръмп е непроменена и според "Форбс" той има 3,1 милиарда долара. Неговите девет небостъргача в Ню Йорк, сред които е и известната "Тръмп тауър" на 5-о авеню, са почти половината от състоянието му. А клубовете и голфигрищата, които са негова собственост, са оценени на 550 милиона долара, уточнява АФП. 

Най-богатите руснаци

Най-богатият руснак според "Форбс" е президентът на компания "Новатек" Леонид Михелсон със състояние 24 милиарда долара, който е на 32-ро място в общата класация на най-богатите хора на планетата.

Втори сред руснаците е Владимир Лисин с 21,3 милиарда евро, който е на 45-о място в списъка на "Форбс", а трети е президентът на "Лукойл" Вагит Алекперов с 20,7 милиарда долара. Общо в класацията на "Форбс" тази година са влезли 98 руснаци.

Милиардер на 21 г.

Най-младата милиардерка в света е 21-годишната американка Кайли Дженър с богатство от 1 млрд. долара и 2057-а в класацията.Тя счупи постижението на Марк Зукърбърг.