Кои са кандидатите да строят газопровода, който би бил част от "Турски поток" - това ще стане ясно днес, когато държавната "Булгартрансгаз" отвори офертите за обществената поръчка. Срокът за подаване на документи за проектиране, строеж и доставка на материали за трасето изтече в сряда. Днес трябва да стане ясно колко и кои компании са проявили интерес за участие в търга на стойност близо 2,8 млрд. лв., обявен в края на миналата година. 

"Булгартрансгаз" обяви поръчката преди коледните празници, след като Народното събрание, по искане на изпълнителната власт, промени енергийната стратегия на страната. Търгът за газопровода бе временно спрян заради жалба пред Комисията за защита на конкуренцията от свързаната с Христо Ковачки компания "Атоменергоремонт". Тя обаче изненадващо оттегли претенциите си и така срокът за получаване на оферти бе удължен до 6 март. Възобновяването на търга се случи дни преди посещението на премиера на Руската федерация Дмитрий Медведев в София. Именно "Турски поток" и енергийните проекти бяха основната част от разговорите с премиера Бойко Борисов в България. 

И Борисов, и руските медии след визитата на Медведев говорят за плана на Русия да заобиколи Украйна при транзита на газ към Европа - това е и част от идеята за изграждане на "Турски поток". Българският премиер дори обясни, че тръбата би гарантирала на България количествата газ за вътрешна консумация и транзит "когато тръбите от Украйна останат празни". Според Борисов газопроводът е част и от идеята за балканския хъб за пренос на синьо гориво.

Много преди да изтече срокът за подаване на оферти обаче руският специализиран сайт РБК съобщи, позовавайки се на свои източници, че вече е ясно кой ще е доставчикът на тръбите. Според изданието това ще е руската компания "Трубная металлургическая компания" (ТМК) на Дмитрий Пумпянски. От самата корпорация са казали пред РБК, че обмислят да кандидатстват на търга на "Булгартрансгаз". Дали това е факт се очаква да се разбере днес.

В публикацията на РБК се споменава и за вариант, в който фирмата на Пумпянски се свързва с австрийската "Щрабаг" и участват по този начин в процедурата. Пред РБК от "Щрабаг" са отрекли да се водят разговори с руснаците. Дали австрийците са сред кандидатите също ще стане ясно с отваряне на офертите.