В 15 от всичките 23 щата на Венецуела бе прекъснато електрозахранването. Подобни проблеми са често срещани в комунистическата република, наред с хиперинфлацията, недостига на храна и лекарства и емиграцията на повече от три милиона граждани.

Президентът Мадуро прехвърли отговорността върху антиправителствените сили, като ги обвини в "саботаж" на водноелектрическа централа, която осигурява по-голямата част от електричеството на страната, предаде Ройтерс.

"Те са атакували "Гури" (водноелетрическата централа), гръбнака на електрическата ни система", заяви министърът на електричеството Луис Мота пред държавна телевизия без да представи доказателства.

Неговите критици отвръщат, че корупцията и липсата на инвестиции са въздействали отрицателно на електрическата мрежа в страна.  

Тълпи наводниха един от булевардите на Каракас (който също е от засегнатите райони), като много от гражданите споделиха, че очакват да вървят пеша до домовете си, защото малкото осигурени автобуси са препълнени, а метрото е затворено.

"Човекът, който носи отговорност за това, се нарича Николас Мадуро", заяви Педро Фернандес, инженер от Каракас. "Това е само върха на айсберга, предвид останалите ни страдания", добави той.

Репортер за държавна телевизия определи кризата за "национално затъмнение"