България е върнала повече мигранти, отколкото са влезли незаконно в страната пред 2017 и 2018 г. Това отчете зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов на кръгла маса „Управление на миграционната политика в контекста на изборите за Европейски парламент“, организирана в Народното събрание.

По думите му от последния доклад на Европейската комисия за напредъка по програмата за миграция става ясно, че през 2018 г. има значителен спад на миграционния натиск на ЕС с 25%. Това е и най-ниското ниво за последните пет години.

"Крайно време е да престанем да разглеждаме миграцията като криза. Следва да съсредоточим усилията си в намиране на едни дългосрочни устойчиви решения в трите основни направления – вътрешно измерение, външно измерение и силни граници", каза още Ципов. "България постигна значителен напредък, но без намиране на решение по Дъблин държавите членки рискуват да станат уязвими и силно зависими от негативни развития в страните на произход и транзит", предупреди Ципов.

Председателят на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов предупреди, че темата за миграционната заплаха трябва да бъде разглеждана и през призмата на предстоящите избори за членове на Европейския парламент, защото тя неизменно ще бъде използвана от популистките движения с цел извличането на краткосрочен политически дивидент. По думите му в темата с миграцията не трябва да има популизъм, а България изпълнява своя ангажимент по охраната на външната граница на ЕС с Турция. През последните 2 години има нулев миграционен натиск по границата

През 2018 г. са установени 150 000 новопристигнали мигранти в ЕС. Това е с 25% по-малко от броя им за 2017 г. и с 90% по-малко от 2015 г. По време на пика на мигрантската криза Европа трябваше да реагира бързо и смятам, че се справи успешно, като дори за момент не се отклони от принципите и отговорностите си", отчете еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел.

"От ЕК направихме предложение за тройно увеличение на бюджета за миграция, като искаме от 13 млрд. евро той да стане 34 млрд. евро. За да може обаче да се усети ефектът на увеличените средства, е нужно те да бъдат оползотворени по най-точния начин, както и да е налице координирана работа между страните членки, които поотделно не могат да се справят с проблема", заяви Габриел.

Генералният директор на Международния център за развитие на миграционни политики Михаел Шпинделегер също смята, че темата миграция ще бъде една от водещите в предстоящата европейска кампания. "През 2015 и 2016 година тази тема доведе до разцепление сред гласоподавателите и много граждани тогава загубиха доверието си във властите и европейските институции. Това ни задължава да предприемем необходимите мерки и да си върнем това загубено доверие", каза Шпинделегер.