Близката до сърцето на управляващите (и най-вече на "патриотите" от НФСБ) организация Национална асоциация Българско черноморие (НАБЧ) предлага на депутатите забрана за палатки, шатри и пр. плажни принадлежности, характерни за къмпингуването, в т.ч. на неохраняемите и на обявените за плажове за природосъобразен туризъм Корал, Иракли и Карадере.

В същото време от НАБЧ искат Министерство на туризма да изготви правила за къмпингуването извън категоризираните за целта места, както и да се ограничи достъпа до плажовете, който често минава през частни територии. 

Предложенията си НАБЧ, която стана известна с акциите си по преброяване на "дивакуващите", с тези в защита на главния прокурор Сотир Цацаров и др., е отправила към комисията по регионална политика в парламента. Там в момента се разглеждат предложените от Министерския съвет изменения в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Това са същите онези изменения, предложени от министъра на туризма Николина Ангелкова, като с тях се предвиждат солени глоби за всеки, дръзнал да разпъне дори хавлия върху дюна. Проблемът е, че дюните не са обозначени почти никъде по морето.

Изходната точка на НАБЧ е, че палатките и пр. на плажа трябва да се забранят, частните земи - да се заградят; в проекта им не се споменава нищо за опазваето на ивиците от строителство например.

Из мотивите: фекалии и петнисти хиени

Мотивите на асоциацията към отделните текстове са формулирани така, буквално: 

"Предложението цели да се разчистят тоновете боклуци и човешки фекалии от неохраняемите плажове и т.н. морски плажове за природосъобразен туризъм, което е в синхрон със статута на морските плажове - защитени територии."

"Тази промяна цели възбраните да се наложат върху неотдадените под наем и на концесия плажове и върху обявените за защитени територии, а не по усмотрение на "зелени" екстремистки организации".

"Ако не се добави къде не могат да се добавят заграждения (сега е забранено заграждения на частници да пречат за достъпа до плажа, б.р.), то се нарушава правото на собственика на имот, да може да си огражда имота. Това от друга страна нарушава и правото на частната собственост да се опазва." 

"ЗУЧК, единствено може да се съобразява с издадените нормативни актове или законови разпоредби на Закона за биоразнообразието или Закона за защитените територии, но няма компетенциите и правомощията да създава защитени територии – като пример: 100 кв. м. "дюна" в имот, по подразбиране от ЗУЧК, било защитена територия. Ако би имало такъв тип защитени територии, то тогава териториите на общини Приморско и Царево, биха изглеждали като петниста хиена."

Последното кореспондира с думите на регионалния министър Петя Аврамова, че от 40 дка, предвидени за курортния комплекес "Корал резидънс", 100 квадрата били дюните (разбирай - пренебрежимо малко).

Срещу обществения и държавен строй

Националната асоциация "Българско черноморие" е известна с това, че последователно атакува организаторите на протести в защита на природен парк "Странджа", на къмпинг "Корал" и на местността Карадере.

През 2014-а година оттам подадоха сигнал срещу природолюбителите до прокуратурата "за опасна организирана подривна дейност срещу демокрацията в страната, правовия ред и срещу установения от Конституцията обществен и държавен строй". 

От НАБЧ разработиха и "проект" - "Да картираме дивакуващите", като представители на асоциацията обикаляха плажовете, за да заснемат къмингуващите и пращаха координатните им точки до властите. Властите пък много охотно реагираха на тези сигнали - но не откриха никакви сериозни нарушения.

Същата организация, създадена от хотелиери, ресторантьори и собственици на земи по морето, подкрепяше измененията в Закона за опазване на земеделските земи, които от НФСБ и ГЕРБ на два пъти опитаха да прокарат. С проекта най-общо се улесняваше застрояването на земеделските земи. Това всъщност бе и първият съвместен закон на ГЕРБ и Обединени патриоти в този парламент и доведе до вълна от протести още на 13-ия ден от съставянето на новото правителство. Тогава ГЕРБ бе принудена да оттегли подкрепата си, но по-късно от НФСБ пак направиха опит да прокарат поправката - този път скрита в закона за посевите. Тя мина, доведе до президентско вето и съотверно до отхвърлянето му, благодарение на "Воля".

Председателят на Управителния съвет на НАБЧ Димитър Канариев често може да бъде видян в парламента - на гости при депутатите "патриоти". От сайта на организацията е видимо, че подкрепя Министерство на околната среда и водите и спорния му проект, свързан с управлението на Натура 2000. Начело на МОСВ е Нено Димов, кадър на ВМРО и поддръжник на строителството в парк "Пирин".

Преди седмица пък НАБЧ обяви, че застава зад номинацията на лидера на НФСБ Валери Симеонов за водач на евролиста.