Унгарският премиер Виктор Орбан написа писма до лидерите на европейски консервативни партии, поискали изключването на неговата партия "Фидес" от Европейската народна партия, предаде Ройтерс, цитрана от БТА.

В писмата Орбан поднася извиненията си за използвания от него обиден език, но отбелязва, че в политическите му възгледи няма промяна.

Унгарският премиер отправя молба към лидера на белгийската партия "Християндемократи и фламандци" Ваутер Беке да преосмисли предложението си за изключване на "Фидес" от ЕНП.

Говорител на унгарското правителство потвърди, че подобни писма са били изпратени до всички 13 партии, присъединили се към предложението.

Орбан сериозно изнерви партньорите си в ЕНП, след като правителството в Будапеща поде кампания срещу Брюксел и директно срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

 

"Имате право да знаете какво подготвя Брюксел", гласеше постер със снимките на Юнкер и Сорос, който беше споделен от официалната фейсбук страница на унгарския кабинет.

"Правителството започва информационна кампания за поощряващите миграция планове на Брюксел. Всеки има право да знае какви са истинските предложения, които заплашват из основи унгарската сигурност", се обясняваше още.

Тогава Брюксел реагира остро, като определи кампанията на Будапеща като дезинформация.

Само преди седмица унгарският премиер твърдеше, че "Фидес" може сама да напусне ЕНП.

Темата за изключването на унгарската управляваща партия трябва да се обсъжда от ЕНП на 20 март.

"Не били полезни идиоти"

Орбан специално се извинява на лидера на белгийския десноцентристки лидер Вутер Беке, че е използвал квалификацията "полезни идиоти" за Беке, както и за други свои критици.

"Терминът на практика е цитат от Ленин, с което исках да критикувам определена политика, а не политиците", оправдава се Орбан.

"Искам да поднеса извиненията си, ако смятате моя цитат за обиден", добавя той.

Беке беше един от тримата партийни лидери, които подписаха писмо до Жозеф Дол с настояване "Фидес" да бъде изключена от ЕНП.

Реакцията на Брюксел

Говорителят на Еврокомисията Маргаритис Схинас бе попитан днес дали това писмо е достатъчно, за да промени председателят Жан-Клод Юнкер мнението си, или той продължава да смята, че Орбан не трябва да бъде в ЕНП.

„Писмото е до лидерите на няколко партии, а не до нас. Не сме запознати с него“, отговори Схинас.

И допълни, че Юнкер не го е получил.

„Но ако питате дали той продължава да смята, че всички членки на ЕНП трябва да уважават основните ценности на това политическо семейство, отговорът ще бъде „да“, каза още говорителят.

Сред партиите, получили писмото е и ДСБ

"Въпреки полученото писмо от г-н Орбан, с молба да оттеглим искането си за изключването на ФИДЕС, ние категорично запазваме настоящата си позиция и на 20 март ще гласуваме за излизането на ФИДЕС от ЕНП".

Това е позицията на ДСБ.