България се приближи днес още повече до възможността на практика да контролира тръбопровода „Турски поток“.

Такъв бе коментарът пред Клуб Z на евродепутата Владимир Уручев (ГЕРБ, ЕНП) след приключилото гласуване в Комисията по индустрия, изследвания и енергетика.

Депутатите одобриха днес т. нар. втвърдена газова директива на ЕС. Всъщност тя представлява доста омекотен вариант на временното споразумение, постигнато преди месец между румънското председателство на Съюза и Европарламента.

Сега България ще контролира „Турски поток“, тъй като ще бъде първата страна членка на ЕС, в която ще влизат тръбите, обясни Уручев.

Остава гласуваните днес общи правила за пазара на природен газ в ЕС да бъдат одобрени още веднъж от Съвета на ЕС, а след това - в пленарна зала. И след публикуването им в Официален вестник на ЕС да влязат в сила.

Но не e предвидено гласуване по този въпрос на сесията в Страсбург идната седмица. Възможно е това да се случи през април.

Какви са промените

Новите правила вече обхващат и външни тръбопроводи, които минават през териториалните води на страните членки на ЕС, обясни Уручев. Досега европейското законодателство третираше само сухопътните граници.

Първоначалното предложение е било да бъдат обхванати не само териториалните води, които се простират на 12 мили (22,2 километра) от брега, но и икономическата зона, която е доста навътре в морето. Оказало се обаче, че това не е възможно. Икономическите зони се регулират от специална конвенция на ООН. Съдът се произнесъл, че няма как там да важат правилата на ЕС. И не могат да бъдат наложени ограничения от рода на това - строителят на тръбата да не бъде и доставчик.

„Сега бе одобрено само законодателство, разширяващо действието на правилата само до териториалните води“, обобщи българкият евродепутат.

"Северен поток 2" не може да бъде спрян

По думите му всички в началото мислели, че става дума за опит на Еврокомисията на спре „Северен поток 2“. Но не е така.

От договореното между трите институции – Еврокомисията, Европарламента и Съвета на ЕС, става ясно, че всички нови тръбопроводи ще изискват някакъв вид дерогация, т.е. частична отмяна на закон.

„Въпросът за дерогациите е решен по следния начин. Независимо, че един тръбопровод ще може да минава през териториалните води на много държави членки, страната, на чиято територия той влиза в ЕС, ще бъде тази, която ще прилага всички видове дерогации – естествено, след консултации с другите членки“, коментира Уручев.

Именно по този начин България ще може да прилага дерогации върху „Турски поток“.

Уручев изтъкна, че гласуваните днес правила няма как да спрат „Северен поток 2“. Желанието той да бъде спрян не е от Германия, а от Полша и балтийските страни, т.е. Литва, Латвия и Естония.

Не се спира развитието на нито един проект, но има принуда да се спазват европейските правила. Това става чрез затягане на контрола на ЕС. Всичко трябва да се обявява чрез Еврокомисията. Тя винаги може да задвижи своите процедури при нарушаване на законодателството.

Така например при дерогации, които ще се правят при наличието само на един инвеститор, ще трябва да се доказва абсолютно всичко. Владмир Уручев даде пример с руската компания „Газпром“, която обикновено не иска никой да й се меси. При такива случаи ще се действа така, че това, което „Газпром“ иска да вземе, да не е повече от разрешеното според законодателството.