България очаква много оспорвана битка между ГЕРБ и БСП на европейските избори", пише австрийският „Тиролер Цайтунг" по повод насрочената от президента Румен Радев дата за гласуването - 26 май. Според изданието, актуалните допитвания показват, че разликата между двете партии в момента е минимална.

За евроизборите и за БСП става дума и в други публикации. Германският „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” (ФАЦ) посвещава обширен анализ на една много интересна тема. Не само Европейската народна партия има главоболия с членуващи в нея национални партии, пише вестникът. Същото важи и за другите две големи фракции в Европарламента – социалистите и либералите.

Според изданието, при социалистите ядове създава най-вече управляващата в Румъния Социалистическа партия, която се опитва да постави правосъдието под свой контрол и да  замете под килима редица случаи на корупция. Словашките социалисти пък, които в момента също са на власт, вече веднъж бяха изключени от ПЕС – заради коалицията си с десните екстремисти, се припомня в анализа.

"Конфузно" за ПЕС

В този контекст авторът Райнхард Везер споменава и БСП като една от трите проблемни партии в ПЕС. Той припомня, че БСП в момента не е на власт в страната си, но въпреки това за европейските социалисти нейното членство е „конфузно": защото лидерът на ПЕС Сергей Станишев произлиза от нейните редици. Авторът пише, че по времето, когато Станишев беше премиер – малко след приемането на България в ЕС – Брюксел замрази европейски фондове за страната заради редица случаи на корупция. По-нататък в анализа става дума и за скандала след опита на Станишевото правителство да назначи за шеф на тайните служби „един съмнителен предприемач с предполагаеми връзки с мафията" – скандал, довел през 2013 година до продължителни масови протести в страната. По повод днешната ориентация на БСП преди евроизборите Райнхард Везер коментира:

„За една партия, която се води социалдемократическа, БСП също застава на изненадващи позиции. Така например тя инициира успешна кампания срещу ратифицирането на Истанбулската конвенция против домашното насилие."

Остър сблъсък ГЕРБ-БСП

В анализ от Франк Щир за MDR (една от обществените радио-телевизионни станция в Германия) също става дума за БСП, Станишев и евроизборите. Щир пише за аферата „Ало, Банов съм" и припомня, че журналистката Елена Йончева е някогашна партньорка на сегашния лидер на ПЕС. С помощта на Йончева българските социалисти влизат в остър сблъсък с управляващата партия ГЕРБ преди изборите, смята Щир и пояснява:

„В момента БСП се надява, че ще може да използва сегашната тенденция и успешно да се противопостави срещу ГЕРБ на евроизборите. В зависимост от ориентацията си, различните социологически агенции дават малка преднина или на БСП, или на ГЕРБ. Ако ГЕРБ загуби изборите, не е изключено да бъдат обявени и предсрочни парламентарни избори. Въпросът не е дали ще има такива избори, а кога, каза наскоро президентът Румен Радев, когото социалистите смятат за своя емблема."

Дойче веле.