Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз без сделка, ако британският парламент не одобри постигнатото споразумение за Брекзит до крайния срок за него 29 март, предупреди днес френският президент Еманюел Макрон.

Осем дни преди датата за напускане британската министър-председателка Тереза Мей иска от среща на върха на ЕС в Брюксел да удължи срока за излизане от ЕС до 30 юни. Тя обвини дълбоко разделената Камара на общините, че я принуждава да иска отсрочката и рискува да разяри депутатите със забележката, че за нея това е "въпрос на лично съжаление". В същото тя ще ги моли идната седмица да гласуват сделката й с 27-те от ЕС за Брекзит, която британските депутати вече два пъти отхвърлиха с впечатляващи мнозинства. 

Държавните и правителствените ръководители са готови да й дадат още три месеца, за да организира гладкото напускане на съюза, но само при условие, че тя успее да прокара споразумението през парламента - нещо, в което дори собствените й министри все повече се съмняват.

“Трябва да бъдем наясно със себе си, с нашите британски приятели и с нашите народи”, каза при пристигането си на срещата френският президент Еманиюел Макрон. "Първо, ние договаряхме споразумението за напускане две години. То не може да бъде предоговаряно. Второ, в случай на още един отрицателен вот в Британия, тръгваме към (напускане) без сделка. Всички го знаят".

Германската канцлерка Ангела Меркел каза, че 27-те лидери биха приели молбата на Обединеното кралство за тримесечна отсрочка, стига британският парламент да одобри скюченото от тях и Мей Споразумение за оттегляне.

"По принцип можем да удовлетворим  това желание, ако другата седмица получим положителен вот за документите по оттеглянето в британския парламент", каза тя.

Тереза Мей сред колеги преди началото на днешната среща на върха на ЕС в Брюксел. (Отляво надясно около нея: Далия Грибаускайте, президентка на Литва, Ксавие Бетел, министър-председател на Люксембург, Мартин Зелмайр, генерален секретар на Европейската комисия, Марк Рюте, министър-председател на Холандия). Снимка АП / БТА

Запитана дали е готова страната й да напусне ЕС без сделка, Мей каза на репортерите преди Европейския съвет:

"Това, което е важно, е парламентът да изпълни резултата от референдума и да осигурим Брекзит за британския народ. Искрено се надявам, че можем да го направим със сделка. Продължавам да работя, за да осигуря това парламентът да се споразумее по сделка, така че да напуснем организирано".

Запитана какво става, ако сделката й пропадне, Мей отговори:

"Важното е да признаем, че Брекзит е решението на британския народ. Трябва да го изпълним. Минаха три години от първоначалното гласуване. Сега е време парламентът да реши".

Ройтерс цитира европейски дипломати да казват, че молбата за отсрочка до 30 юни е вероятно да срещне предпочитанието на ЕС Обединеното кралство да е приключило с формалностите и да започне подготовката за оттегляне от 23 май, преди изборите за Европейски парламент.

"Можем да обсъдим това желание идната седмица, ако имаме положителен вот в британския парламент по споразумението за напускане", каза Меркел.

 

Сценарии оттук нататък

 

Шансовете на Мей да получи одобрение от Камарата на общините за споразумението с ЕС са минимални. Против него, освен лейбъристката опозиция, са част от депутатите от нейната Консервативна партия и северноирландската Демократична юнионистка партия, която й осигурява крехко мнозинство в парламента. Председателята на Камарата Джон Бъркоу дори допусна, че може да не подложи на трети вот сделката, вече отхвълена два пъти с исторически големи мнозинства.

Ако все пак премиерката успее да я прокара през иглени уши, стои въпросът дали може да получи цялата искана отсрочка, защото тя отива след изборите за Европейски парламент в края на май и ако Обединеното кралство още е държава членка на ЕС, е длъжно да ги проведе. Кратката отсрочка би имала технически характер. Предполага се, че през нея британските власти трябва да приемат и приложат законодателството, което произтича от Споразумението за оттегляне.

Ако обаче Камарата го отхвърли за трети път, тогава най-вероятна е извънредна среща на върха на ЕС идната седмица. Ако на нея Обединеното кралство излезе с ясен план за решаване на кризата си, е възможно да получи за това дълга отсрочка - от година или повече. Ако такъв план няма, 27-те ще му кажат просто, че излиза от ЕС в полунощ, централноевропейско време в петък, 29 март.

Във вътрешнополитически план, при нов отрицателен вот на британския парламент, на масата пред Мей са няколко опции: да подаде оставка; да поиска предсрочни избори; да оттегли молбата за напускане на ЕС съглано член 50 от Лисабонския договор; да свика нов референдум за членството на страната в ЕС.