„Няма как СДС да бъде претопен, защото СДС в годините никой не можа да го претопи и няма да може да го претопи. Самият факт, че му се дава избираемо място, а не на конкурентна основа да участва заедно с останалите членове в листата, говори, че СДС се запазва като партия и позиции.” 

Така Владимир Кисьов - преговарящ за членството на България в ЕС, бивш шеф на Столичния общински съвет и участник в срещата между ГЕРБ и СДС за общо явяване на евроизборите, отговори на реакциите, че ГЕРБ ще претопи синята партия. Коментарите дойдоха, след като Бойко Борисов заяви, че партията му дава "едно сигурно" и още едно, но несигурно място в своята евролиста за СДС. Мотивът за разговорите между двете партии е общото им членство в Европейската народна партия.

Кисьов, който бе посочен лично от Бойко Борисов като предпочитан кандидат на евродепутат в листата на ГЕРБ, обаче заяви, че не е участвал в междупартийните преговори заради себе си. И припомни, че в годините е отказвал най-различни постове, предлагани му от премиера. По думите му кой ще е човекът за "сигурното избираемо място" в листата на ГЕРБ ще реши Националният съвет на СДС. Нещо повече - все още не е решено окончателно, че сините отиват непременно на избори с ГЕРБ. 

И за това решение трябва да се чуе последната дума на Националния съвет, който ще заседава в събота в Ловеч. 

„Надявам се тази коалиция да се случи, защото целият ми живот е минал европейски настроен, от 30 години съм участвал във всички формати – водене на преговори за асоцииране, преговори за пълноправно членство, борба за запазване на устоите на демокрацията. Неща, които са застрашени в последно време, затова са и тези разговори, да вкара България възможно най-много членове на Европейската народна партия”, каза Кисьов.

Относно коментара на бившия председател на СДС Божидар Лукарски, който определи съюза между сините и ГЕРБ като срам и унижение, Кисьов отговори, че именно той е участвал във властта и е правел договорки, но за лична изгода.

„Тези хора, които правят коментарите във фейсбук, те бяха с наколенките и подлогите, участваха в договорките за задоволяване на личния им егоцентризъм. Те участваха във властта, а не Владимир Кисьов. Аз съм отказвал да участвам в подобни формати и съм запазил името си през годините. Лукарски беше министър с ГЕРБ, не аз. Явно не е усетил, че се е навел достатъчно, не е почувствал болки в кръста, ако беше по-чувствителен, щеше да забележи”, посочи Кисьов.

СДС няма много други варианти за коалиционен формат на предстоящия евровот, защото от "Демократична България" прекратиха преговорите със сините. Причината е именно колаборацията им с ГЕРБ. През последните месеци се говореше и за взаимодействие с партиотични формации - например с НФСБ на Валери Симеонов, но и тези разговори били замразени заради неяснотите около формата "Обединени патриоти". 

Винаги стои опцията СДС да участва самостоятелно на избори. 

Все оеще не е ясно дали сините ще поискат от ГЕРБ форматът на общо явяване да е коалиционен - тоест името на СДС да бъде изписано в регистрацията за евроизборите пред ЦИК. Партията постави изрично такова условие пред "Демократична България", докато течаха преговорите.