Докладът на специалния прокурор Робърт Мълър за близо двегодишното му разследване обявява президента на САЩ Доналд Тръмп за невинен по обвинението в сговор с Русия, пише френският в. "Фигаро". След 675 дни разследване, в което участваха 19 прокурори и 40 агенти на ФБР, извършили над 2800 конфискации на документи и разпитали над 500 свидетели, Белият дом триумфира, а поддръжниците на Демократическата партия правят гримаса. Въпреки дългото и методично разследване не бяха намерени доказателства срещу предизборния щаб на Тръмп.
Това потвърждава изказванията на американския президент, отбелязва френското издание. Досега над Тръмп висеше подозрението, че е марионетка на Москва, което би го превърнало в заподозрян в държавна измяна. Сега името му е изчистено от обвиненията и се потвърждават неговите изявления, че е бил обект на "лов на вещици" - давайки му политическо оръжие за масово поразяване, което той без съмнение ще използва срещу опозицията от Демократическата партия.
Тръмп вече беше убедил 50 на сто от американците, че е жертва на "постановка, целяща да го свали". С резултатите от разследването той ще може да използва този аргумент и през 2020 година.

Писмото на главния прокурор и министър на правосъдието на САЩ Уилям Бар до Конгреса цитира директно изводите на самия доклад, заявявайки, че резултатите от разследването не потвърждават пряко, че президентът Тръмп е възпрепятствал правосъдието, но не го и оневиняват. При това положение Бар и неговият заместник Род Розенстайн, които са назначени от Тръмп, трябваше да решат дали да повдигнат обвинения, отбелязва британският в. "Гардиън". В резултат Бар определи доказателствата по обвинението като "недостатъчни, за да се докаже, че президентът е извършил възпрепятстване на правосъдието" и подчерта в писмото си, че решението не се базира на ограниченията, свързани с повдигането на обвинения срещу действащ президент.
За президента Тръмп това може да е най-добрият ден от мандата му, пише в. "Ню Йорк таймс". Най-мрачният и заплашителен облак, висящ над неговия президентски мандат, на практика се разсея. Заключенията на специалния прокурор намалиха заплахата от импийчмънт и дадоха на Тръмп силен тласък за оставащите 22 месеца от мандата му.
Все още има надвиснали заплахи в други области - и никой извън Министерството на правосъдието не е чел самия доклад на Мълър, който може да съдържа вредна за Тръмп информация, ако бъде публикуван. Но приключването на разследването, без да бъдат открити доказателства за сговор с Русия, подсилиха позициите на президента, включително по време на предизборната му кампания за втори мандат, отбелязва изданието.
Екипът на Мълър потвърди, че Русия е опитала да наклони везните на изборите в полза на Тръмп, но заключението, че той не е сътрудничил на тези опити, може да помогне на президента на САЩ да преориентира американската външна политика към Москва и нейния лидер Владимир Путин без толкова притеснения от последици във вътрешнополитически план.
Резултатите от разследването може да дадат на Тръмп и нова увереност при разговорите със световните лидери. Президентът се е оплаквал, че несигурността дали ще запази поста си след публикуването на резултатите му пречи при контактите с тях.

Според Конституцията на САЩ контролираната от демократите Камара на представителите е упълномощена да реши дали действията на президента Тръмп представляват достатъчно тежки престъпления, които да оправдават импийчмънта му. След като се запознаят с тях, те може да интерпретират доказателствата, събрани от Мълър, по различен начин. Така че следващият етап от тази сага ще бъде борбата на демократите в Камарата на представителите да принудят министъра на правосъдието да предаде пълния текст на доклада и придружаващите го доказателства - конституционна борба, която може в крайна сметка да бъде решена от съдилищата. Докато не го прочетат сами, демократите едва ли ще се съгласят, че президентът наистина е оневинен, отбелязва в. "Ню Йорк таймс", но припомня, че председателката на Камарата Нанси Пелоси вече заяви, че не подкрепя импийчмънт, ако няма убедителни и безспорни доказателства: критерий, чието достигане изглежда още по-малко вероятно в момента.
Заключението на Министерството на правосъдието за липса на достатъчно доказателства за повдигане на обвинение превърна предизвикателната мантра на Тръмп "Никакъв сговор!" в лозунг на преизбирането му догодина, пише в. "Вашингтон пост".
Резултатите от разследването са безспорна политическа победа за Тръмп. Те подкрепят отдавнашните му позиции за разследването, както и идеята, че вашингтонският елит се опитва да го свали - и вероятно ще затруднят бъдещи разследвания, позволявайки му да ги определя като опити за "лов на вещици". Но резултатите от победата му може да бъдат ограничени, ако демократите успеят да постигнат публикуването на пълния доклад на Мълър и се окаже, че той разкрива, че поведението на Тръмп повдига въпроси. Въпреки това вчера Белият дом беше обхванат от еуфория, съобщава изданието, цитирайки анонимни източници.
"Демократите току-що поднесоха на Тръмп най-голямата предизборна тема в съвременната история, и то на сребърен поднос", казва бивш служител на Белия дом, цитиран от в. "Вашингтон пост", пише БТА.