И заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов подаде оставка заради скандала с евтините жилища за властта.

Той е депозирал молбата си за напускане тази сутрин, съобщиха от Министерския съвет.

Преди него оставки подадоха министърът на правосъдието Цецка Цачева и зам.-министърката на спорта Ваня Колева. Очаква се завръщането и на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов от САЩ.

Оставката идва ден след като стана ясно, че Първанов е един от властимащите, закупил апартамент на по-ниска от пазарната цена в столичния квартал "Изток".

През есента на 2018 г. Първанов си купува апартамент от 150 кв. м заедно с два гаража с обща площ на гаражите от 50 квадрата за сумата от 240 хиляди лева. Това прави точно по 616 евро на кв. м, показва проверка и на бТВ и Антикорупционния фонд.

Първанов се сдобива с имота на 28 септември 2018 г., сочи справка в Службата по вписванията.

Луксозният блок, харесан от зам.-министъра, се намира в кв. „Изток” на ул. „Тинтява”, или на няколко пресечки от мястото, където с недвижими имоти се сдобиха Цветан Цветанов и Цецка Цачева, Ваня Колева и Вежди Рашидов.

Красимир Първанов е редовен клиент на "Артекс". Още през 2009 г. той си е купил от фирмата апартамент в "Дианабад" от 150 кв. м плюс гараж 16,9 кв.м за 222 964 лв., или 684 евро на кв.м.

От 1990 до 2007 г. Красимир Първанов заема различни длъжности в „Електроразпределение Столично” АД – началник-подстанция, диспечер-управление на електроразпределителната мрежа на град София, директор „Електроразпределение Запад”.

В периода 2007–2010 г. е директор на дирекция „Обновяване, проучване и предоставяне на мрежи” в „ЧЕЗ Разпределение България” АД.

От 2010 до 2012 г. е изпълнителен директор на „Национална електрическа компания” ЕАД.

На 15 май 2017 г. е назначен за зам.-министър на енергетиката, сочи биографията му на сайта на Министерството на енергетиката.