При покупка на имоти обикновените българи обявяват занижени цени, за да спестят данъци и такси, а политиците - защото нямат официални доходи.

Това казва пред Клуб Z Нина Герганова, брокер на недвижими имоти с над десетгодишен опит.

Поради тази причина при политиците и ползваният банков кредит е малък. За разлика от тях обикновените граждани купуват имот обикновено с кредит - в този случай те трябва да го купят на реални цени. Кредитът ги отразява и обикновено е в размер на около 80% от реалната пазарна цена.

По този начин редовите българи, които купуват с кредит неголеми апартаменти, най-често (но не винаги) декларират в сделките си реалните пазарни цени и съответно плащат данъци и такси в пълния им дължим размер.

- Това ли са единствените възможни опции в декларирането/или не на реалните цени?

- Заможните българи, които купуват с налични пари, също сключват сделките на занижени цени, за да спестяват данъци и такси. Поради това обявените цени на покупките без кредит не дават представа за реалните пазарни цени и те не стават за обективни сравнения с обявените цени по сделки с политици, казва Герганова, която е печелила награда за най-успешен агент. 

При една сделка на занижени цени се извършват няколко нарушения. Престъпление е декларирането на занижените цени като реално платени. Специален състав в НК предвижда, че който избегне установяване или плащане на данъчни задължения в големи размери, т.е. над 3000 лв., като потвърди неистина или затаи истина в подадена декларация, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години. Когато данъчните задължения са в особено големи размери, наказанието е лишаване от свобода от три до осем години и конфискация на част или на цялото имущество на виновния. Неплащането на реалната такса при нотариална сделка също е нарушение.

- Изразихте съмнения дори към усреднените обявени като реални цени в "блока на властимащите" на ул. "Латинка"?

Пазарните цени между първия и последния етаж в една сграда може много съществено да се различават. Когато последният етаж е пентхаус, разликата е още по-съществена. Пентхаусът разполага с тераса, съпоставима с площта на апартамента, която в повечето случаи само частично се отразява в площта на самия апартамент.

- Т.е. доколко според вас наличието на луксозни изпълнения в строителството като вътрешен персонален асансьор или панорамна тераса на покрива могат да завишат "стандартната" цена на квардат?

Поначало само пентхаусът на последния етаж в една жилищна сграда има тераса. Това му придава уникален характер, уединение и лукс, който не може да се постигне за другите апартаменти. И съответно поради тази уникалност пазарната цена на площта на цялата заобикаляща апартамента тераса обикновено е съпоставима с цената на застроената площ.

Наличието на самостоятелен асансьор означава, че с площта на асансьорната шахта се отнема същата площ от всеки един етаж от долу до горе - обикновено между 11 и 16 кв.м от етаж. При 8 етажа това означава, че асансьорът отнема около 100 кв.м от площта на сградата и цената на тази площ е средната за сградата. Ако средната цена е €1500 на 1 кв.м, това означава, че стойността на площта, която отнема един асансьор, ще е около €150 000! Отделно цената на един качествен асансьор е поне €25 000. Така цената на един самостоятелен асансьор до осмия етаж става €175 000. Уникални апартаменти - пентхауси над 200 кв.м със самостоятелна голяма тераса, самостоятелен асансьор, чудесно местоположение в скъп квартал, чудесен изглед и наличие на собствени паркоместа, имат качествено по-висока пазарна цена от останалите апартаменти в сградата - със сигурност над €1 000 000 за апартамент на шпакловка и замазка.

А с луксозните довършителни работи за такъв апартамент (след шпакловка и замазка), с отчитането на цените на 2 паркоместа или гаражи, с направата на луксозни навеси и тенти на терасата и с обзавеждането цената става около €1 200 000.

- Като депутат би трябвало да получава малко под 4000 лв. към днешна дата...

Естествено възниква принципният въпрос откъде един политик, ако не е имал бизнес преди и чиито родители и тъстове не са имали мащабен бизнес, разполага със суми в подобен размер, ако придобие подобен апартамент.

- За реални числа ли говорим, като гледаме брошурите на различните строители и брокери?

Разликите между офертните цени на строителните фирми и покупната цена могат да се разминат най-много със 7-8%. Обикновено строителят отстъпва с до 5%. По този начин реалните пазарни цени се получават, като се намалят с 5% офертните цени на съответната строителна фирма.

Естествено, че както винаги в случаите на политици на високи позиции КПКОНПИ и прокуратурата вероятно няма да установят никакви нарушения или поне никакви съществени нарушения въпреки очевидността им. И ще се задоволим със смешните твърдения, че политиците, декларирали невярна цена на апартаментите, са били „наказани“ с оставки само от държавните, но не и от партийните си назначения - без да са виновни. Естественият въпрос, който възниква, е - като не са виновни, защо ги наказват? Но търсенето на логика в тези неща е въпрос за наивници.

Занижените цени на апартаментите са нищо в сравнение със сумите, които струва примерно един ТЕЦ, или милионите, които се присвояват при прехвърлянето на студения резерв от един голям държавен ТЕЦ към един частен ТЕЦ. Сумите при апартаментите са нищо и когато става въпрос за обичайните плащания в размер на 20% от стойността на големите инфраструктурни проекти при провеждането на съответните обществени поръчки за тях.

Работата е там, че при апартаментите много по-лесно се виждат разминаванията между пазарна цена и цената на сделката, завършва експертката.