И кметицата на София Йорданка Фандъкова е била против строежа на сградата "Златен век" на компанията "Артекс", замесена в скандалите с апартаментите на управляващите.

Това призна самата тя в интервю пред бТВ Радио днес.

"Аз настоях главният архитект да не продължава разрешителното."

Небостъргачът на "Артекс" в столичния квартал "Лозенец" в момента продължава да се строи, въпреки тезата на главния архитект на града Здравко Здравков, че разрешителното на фирмата не е презаверявано и е важало до ноември 2018 г. - т.е. строежът би трябвало да се прекрати. Здравков отбеляза вчера, че ДНСК трябва да каже дали строителството в момента е законно.

"В София не трябва да се допускат сгради, които не се вписват в общата среда и пречат - включително на движението", добави Фандъкова за 34-етажното здание.

Тя коментира и твърденията на Здравков, че собствениците на "Артекс" го притискали със съобщения, като каза, че "вероятно не става дума за някакви драматични есемеси".

От "Артекс" твърдят, че имат разрешение за строителство до 2020 г. и не нарушават закона по никакъв начин. От ДНСК подкрепиха това, като заявиха, че макар едногодишният им срок за право на строеж с всички удължавания да е до ноември 2018 г., има практика на ВАС за подобни казуси, в които съдът се е произнесъл, че с всяко допълване на разрешението за строеж се удължава автоматично и срокът за разрешението.

Според Столичната община обаче тези допълнения засягат само инвестиционния проект на сградата, но не и разрешителните за строеж.

Както е известно в края на 2016 г. депутати от ГЕРБ предложиха изменения в Закона за устройство на територията, приети в началото на следващата година, с които бе увеличен от 5 на 10 години срокът за валидност на разрешителните за строеж на определени категории сгради, при положение че има реално започнати дейности по изграждането им. Поправката няма ретроактивно действие, т.е. не би трябвало да важи за "Златен век".

"Артекс" е започнала изграждането на небостъргача през 2010 г. Има презаверено разрешително през 2012 година за нов петгодишен срок, т.е. до 2017 г. той е трябвало да бъде завършен. Компанията си осигурява удължаване на срока, на базата на това, че в промените в ЗУТ "не се съдържа изрична регламентация относно заварени случаи на вече издадени разрешения за строеж, които са валидни към датата на влизане в сила на законовите промени." 

Иначе от ДНСК предвиждат да глобят семейство Мирянови - собствениците на "Артекс" - за други нарушения при строежа на сградата - тяхната компания е едновременно проектант, строител и строителен контрол, което е конфликт на интереси.