Цветан Цветанов вижда дългата ръка на Русия в скандала, който го принуди да подаде оставка като лидер на парламентарната група на ГЕРБ.

"Предположението за руска връзка - да. Аз бях единственият политик, който я е назовавал конкретно за хибридни атаки", каза той тази вечер в "Панорама" по БНТ.

Довчерашния председател на парламентарната група на ГЕРБ заяви,  че не се чувства наказан от министър-председателя и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и че напускането на парламентарната му длъжност е морален акт и разумно решение.

"Не се чувствам наказан, защото няма кой да ме накаже", каза Цветанов. "Направих това, което съм дълбоко убеден, че трябваше да сторя... Аз взех решението. Подписът е мой, решението е мое...Разумът надделя, не емоцията".

"Това беше разумното решение, което трябваше да взема. С разумното решение можеш да градиш мостове, с емоционалното решение можеш да направиш само езера", добави той. 

Той подчерта, че решаващ за окончателното решение бил разговорът със съпругата му, а не с премиера.

"Когато не си направил нарушение, спазил си закона, извървял си цялата процедура за една сделка, не трябва да чувстваш никакво угризение", каза Цветанов. "Сделката е изцяло  прозрачна. Винаги съм искал да се придържам към закона и да не прикривам нищо".

Той обвини опозицията в "компроматно поведение". 

"Почтен човек съм и мога да го гарантирам с действията си...Не съм направил никакво нарушение и не виждам проблем", заяви №2 в ГЕРБ, който ръководи предизбория щаб на управляващата партия.

Цветанов обясни като случайност, че заменените от него апартаменти и гаражи са купени от Симеон Велков. Последният споделил с него, че търси да си купи апартамент, защото чакал да му се роди дете.

"Нормална търговска сделка и гражданско право", каза Цветанов по повод на покупко-продажбата.

Запитан дали все пак не е направил някаква грешка, Цветанов каза:

"Може би като съм изповядвал сделката, е трябвало да я обявя публично".

За имотните сделки в България има публичен регистър.

Цветанов се закле, че остава лоялен на партията и лидера й.

"Аз никога не предавам. Мразя предателите", каза той.