Телевизионен комик води на първия тур на изборите в Украйна, пише "Гардиън", като цитира частични резултати от преброяването на бюлетините. Изданието отбелязва, че Володимир Зеленски се очаква да спечели внушителна преднина на първия тур и отбелязва, че един комедиен актьор без никакъв политически опит може да стане следващият президент на Украйна.
"Индипендънт" също съобщава, че Зеленски води след първия тур, но подчертава, че всички погледи са насочени към драматичното отпадане на бившия премиер Юлия Тимошенко, която обаче оспорва прогнозните резултати, показващи, че не стига до втори тур, оставайки малко след президента Петро Порошенко. Вестникът цитира украинския политически наблюдател Володимир Фесенко, според когото кампанията на Тимошенко е била популистка и се е провалила в посланието си. Той смята, че съсредоточаването на Порошенко върху армията и религията и обръщането Зеленски към младите хора и бъдещето са се оказали по-важни за избирателите.

Петро Порошенко.

 По думите на Фесенко Тимошенко ще оспорва докрай, преди да се съсредоточи върху своето отмъщение. Анализаторът смята, че тя почти сигурно ще подкрепи на втория тур Зеленски. Повечето от останалите опозиционни кандидати вероятно ще направят същото, което значи, че шоуменът е почти сигурен фаворит, отбелязва "Индипендънт".
"Вашингтон пост" коментира, че на изборите са доминирали тревогите, които будят вялата икономика, прозападният й курс и изтощителната и продължаваща вече пет години война с проруските сепаратисти.

Изданието добавя, че силното представяне на Зеленски отразява ширещото се разочарование от това, което много хора смятат за липса на осезаема промяна пет години след прозападната революция. Ако неопитният в политическо отношение кандидат Зеленски победи, той ще се изправи пред много предизвикателства - от справяне с икономическите трудности до преговори с руския президент Владимир Путин, отбелязва "Вашингтон пост".

Няма шега, украински телевизионен комик печели първия тур на изборите, пише "Ню Йорк таймс" и подчертава, че това е голямо поражение за политическата класа в Украйна.
Това е силно представяне на нетрадиционен кандидат без никакъв политически опит, допълва вестникът.
"Ню Йорк таймс" определя резултата от вчерашния първи тур като смайващ и коментира, че резултатите от президентските избори са важни за бъдещето на страната, превърнала се в европейската фронтова линия в новата ера на конфронтация между Русия и Запада. 
 

"Уолстрийт джърнъл" отбелязва, че в резултатите от украинските избори прозира разочарование от политическия елит във втората най-бедна страна в Европа. Изборната надпревара в Украйна се следи с голямо внимание както от Русия, така и от Запада, пише вестникът.

Германските "Велт" и "Франкфуртер алгемайне цайтунг" отбелязват, че изборите са били важен тест за нагласите след проевропейските протести на Майдана преди пет години. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" допълва, че на изборите са се явили общо 39 кандидати - толкова, колкото никога досега на президентски избори в Украйна, пише БТА.

Победата на Зеленски не е първата по рода си, припомнят много издания. В Италия популисткото движение "5 звезди" на комика Бепе Грило спечели парламентарните избори и вече месеци наред управлява страната.