Украйна вероятно ще има нов президент и неговото име ще е Володимир Зеленски. Той спечели убедително първия тур, който се състоя на 31 март - при обработени 22 процента от протоколите Зеленски получава над 30 процента. За настоящия държавен глава Петро Порошенко са гласували 16,8 на сто от украинците, а за Юлия Тимошенко - 13,29 процента. 

Порошенко говори в президентството след излизането на първоначалните резултати на изборите в Украйна. Снимка АП / БТА

Преднината му се очаква да се увеличи преди балотажа на 21 април, тъй като по-голямата част от поддръжниците на отпадналите кандидати са склонни да подкрепят младия актьор вместо компроментиралия се през последните пет години Порошенко. Поне това твърдят социолози към момента. 

Комикът президент

Зеленски за първи път попада в радара на украинските граждани, когато през 2006 г. участва в местната версия на "Dancing stars". По-късно се превръща в един от водещите украински актьори, като участва предимно в романтични комедии - "Любов в големия град", "Офис романтика. Нашето време", "8 първи срещи" и други. Той също е художествен ръководител на продуцентското студио "Квартал 95".

В най-ключовата роля в кариера си той излиза от модела на "романтик" и влиза в дълбоките води на голямата политика - става президент на Украйна в сериала "Слуга на народа", чийто първи епизод е излъчен през 2015 г. Зеленски играе учителя по история Василий Голобородько, който в пристъп на гняв изразява недоволство от корумпираното украинско правителство пред ученици, които заснемат монолога му.

Видеото е публикувано в социалните мрежи, събира милиони гледания и помага на Василий да стане президент. 

Сериалът е много популярен - включен е в богатия каталог на онлайн платформата за гледане на филми "Нетфликс".

Още преди да обяви кандидатурата си на 31 декември 2018 г., Зеленски вече бе определян за фаворит на състоялите се президентски избори тази неделя. Благодарение на сюжета и убедителната игра на комедийния актьор, той успя да убеди голяма част от украинските избиратели, че е подходящ за държавен глава и в реалния живот.

Така може да отговорим на вечната дилема - "Изкуството имитира живота или животът имитира изкуството?". За Украйна второто изглежда по-валидно.

Комикът президент говори пред журналисти пред избирателна урна в неделя. Снимка АП / БТА

Президентът комик

Въпреки че не е заемал публична длъжност, Зеленски се обяви на страната на украинската армия в годините на "Евромайдан" (2013-2014 г.). Въпреки това през август 2014 г. той неуспешно се опита да защити руски актьори и културни дейци от наложената им забрана да посещават Украйна.
 

По време на президентската си кампания Зеленски сподели, че иска родината му да се присъедини към ЕС и НАТО и добави, че украинският народ вече е избрал пътя на "евроинтеграцията". 

Според него обаче този избор трябва да бъде направен от украинския народ, което трябва да се случи в два отделни референдума. В програмата на Зеленски е посочено, че той "ще направи всичко възможно, за да може" Украйна да кандидатства за членство в Европейския съюз през 2024 г.". 

В интервю през декември Зеленски заяви, че желае да започне диалог с Москва относно Донбас и добави, че не вярва да успее да върне Крим, докато Путин е на власт.

Подобно на "алтер егото" си Василий Голобородько, Зеленски ще се опита да възстанови доверието на избиратели в правителството. Той обещава да се пребори с ширещата се корупция и безработицата, да извърши реформи в съдебната система и да привлече инвестиции от чужбина. 

Зеленски сред свои избиратели. Снимка "Фейсбук"

В края на януари руският вестник "Правда" публикува изявление на потенциалния нов президент на Украйна.

"Аз съм човек на думата и за мен президентската надпревара не е шега. Гледам сериозно на нашата страна и нейния народ. Но трябва да живеем в друга една Украйна, в единна страна, където няма корупция и безсъвестни чиновници", подчерта Зеленски.

Историята помни и други случаи на актьори, които влизат в политиката - от победителя в Студената война Роналд Рейгън, до настоящия президент на САЩ Доналд Тръмп, който задължава режисьорите, снимащи филми в неговите сгради, да му дават малка роля. От Зеленски зависи с коя категория "президенти комици" ще бъде свързван след време.