Търпението на Европейския съюз и на твърдите брекзитъри изглежда изчерпано след поредите провалени ориентировъчни гласувания в Камарата на общините снощи, коментират днес британски и международни медии, цитирани от БТА. 
Бившият британски външен министър Борис Джонсън пише в британския в. "Телеграф", че подобно на милиони хора в Обединеното кралство, след три години, посветени на Брекзит, той е на път да се пръсне от нетърпение. Не може да продължаваме по този начин, категоричен е Джонсън. Трябва да свършим работата, смята той. Според Джонсън в момента излизането от ЕС без сделка изглежда най-доброто решение. 


Друг автор на "Телеграф" отбелязва, че ако нещата ще изглеждат по този начин, в случай че парламентът вземе властта, може би сделката на Тереза Мей в крайна сметка не е толкова лоша.
Лондонският в. "Индипендънт" посочва, че ако сега Жан-Клод Юнкер изглежда уморен от Брекзит, предсрочни избори във Великобритания наистина ще подложат търпението му на изпитание. Защото най-вероятно резултатът ще бъде парламент без ясно изразено мнозинство, с най-голяма група на лейбъристите, но без ясна политика. Същите стари лица, същите стари спорове, същата стара безизходица.
В. "Гардиън" също подчертава, че настроението в Брюксел е мрачно. Има огромно чувство на неудовлетвореност от некомпетентността, невежеството и безотговорността на британската политическа класа, пише директорът на Центъра за европейски реформи Чарлс Грант. За три години голяма част от доброжелателното отношение към Великобритания се изпари, смята той. Колкото и да им е писнало от британците, повечето правителства в ЕС се надяват да се избегне излизане без сделка, но имат различни становища докъде могат да стигнат в опитите да я избегнат. Много високопоставени фигури в ЕС се тревожат, че ако Обединеното кралство се държи уклончиво или остане в общността, ще отклонява Брюксел от други неотложни предизвикателства, ще трови европейската политика със странния си евроскептичен подход и ще блокира по-нататъшната интеграция.
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е на единия полюс, отстоявайки, че вратите на ЕС трябва да останат отворени за британците. Холандците, германците, ирландците, поляците и шведите също клонят нататък. Но много други правителства и високопоставени личности в Еврокомисията имат силно желание да изрежат британското раково образувание от тялото на европейската политика, заключава Грант.
В друг анализ на "Гардиън" се посочва, че Тереза Мей вече не контролира нищо. Единственото , което може да направи, е да хвърли зара за последен път. Когато министрите й се съберат днес на заседание на кабинета, изглежда все по-вероятно да насочат страната към общи избори, които едва ли ще разрешат каквото и да е.
В политическата област никой не знае как продължителният театър на абсурда, свързан с Брекзит, най-после ще приключи, пише в. "Ню Йорк таймс". Но за голяма част от деловия свят британското напускане на ЕС вече се е случило. Криволичещият път към Брекзит вече забави икономическия растеж, обезсърчи инвестициите и навреди на репутацията на държавата, смятана за рай за търговията. Каквото и да се случи оттук нататък - сделка с Европа, нерегулирано напускане или дори нов вот, който може да прекрати започналия процес, работните места и парите, изтеглени вече от Острова, няма да се върнат. 
Британската икономика сега е с около 2,5 процента по-малко от тази, която щеше да бъде без гласуването за Брекзит, преценяват икономисти. Голяма част от щетите бяха нанесени от срива на лирата, която от референдума насам загуби 10 на сто от стойността си спрямо долара. Ако от Брекзит е произтекло нещо, това е запознаването със събития, които преди изглеждаха невероятни, коментира изданието.
Дори ако политиците сключат сделка за гладко напускане или шокират света като отменят всичко дотук, вредата, нанесена на аурата на Великобритания като райско място на разумно управление, вероятно ще остане. И ще отнеме много време да бъде поправена, а Обединеното кралство отново да бъде смятано за прагматично и разумно място за правене на бизнес, заключава анализът на "Ню Йорк таймс".