Втора жена обвини бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън в непристойно опипване.

Ейми Лапос твърди, че той хванал лицето ѝ с двете си ръце и потъркал носа си в нея. Това се случило преди 10 години.

По-рано друга жена - Луси Флорес обяви, че Байдън я целунал по главата по тила по време на предизборно събитие, съобщава Би Би Си.

Вицепрезидентът на Барак Обама с два мандата в Белия дом - между 2009 и 2017 г. обаче отрече тези обвинения като каза, че не вярва някога да се е държал неподходящо.

Бившият сенатор от Делауер се смята за най-сериозния претендент да бъде кандидат на Демократическата партия за президент на следващите избори.

Обвинителките

43-годишната Лапос е бивша сътрудничка на конгресмен демократ. Според нея Байдън я пипнал без нейно съгласие по време на събиране на средства за кампания в частна къща в Хартфорд, Кънектикът през 2009 г.

Тя твърди пред Hartford Couran, че тогавашният вицепрезидент влязал в кухнята да благодари на сътрудниците, след което хванал с двете си ръце лицето на Лапос и потъркал нос в нейния.

"Непотърсената близост не е ОК. Да се приемат жените за предмети не е добре", каза тя.

Другата обвинителка на Байдън Луси Флорес водила кампанията си като вицегубернатор на Невада през 2014 г., а тогавашният вицепрезидент дошъл да я подкрепи. Докато тя се подготвяла да излезе на сцената, той хванал раменете ѝ с две ръце както бил застанал зад гърба ѝ, помирисал косата ѝ и след това ѝ лепнал "дълга целувка в задната част на главата ѝ".

Отговорът на Байдън

Помолен да коментира новите обвинения, говорител на Байдън насочи репортерите към по-ранно изявление на вицепрезидента от неделя.

"Може да не си спомням тези моменти по същия начин и може да съм изненадан от това, което чувам. Но ние доживяхме време, когато жените чувстват, че могат и трябва да споделят своите преживявания и мъжете трябва да слушат. И аз ще го направя", се казваше в него.

Байдън подчертаваше, че през дългогодишното си участие в политически надпревари и в обществения живот се е ръкувал и е прегърнал безброй хора, за да изрази привързаност и подкрепа и да предложи утеха.

"Нито веднъж, никога, не съм смятал, че действам неподобаващо", уверяваше той, но добавяше, че е готов да изслуша с уважение всички твърдения за противното. "Никога не съм имал подобно намерение", добавяше Байдън, който не си спомня случая през 2014 година.

В понеделник говорител на Байдън нападна "десни тролове", че разпространяват безобидни снимки на политика демократ с жени като доказателство за неприлично опипване.

Много от кандидатите за номинация на Демократическата партия за президент през 2020 г. подкрепиха Флорес.

Сенатор Елизабет Уорън коментира, че Байдън "трябва да даде отговори". А сенатор Ейми Клобучър смята, че в политиката хората повдигат проблеми, които трябва да бъдат разгледани.

Но бивша сътрудничка на предишния вицепрезидент го защити. Синтия Хоган разказа пред "Ню Йорк таймс", че Байдън "се отнасяше към нас с уважение и настояваше и другите да постъпват по този начин".