Съветът на ЕС и Европарламентът постигнаха днес съгласие за краткосрочен престой на британските граждани в страните от Шенгенското пространство след „Брекзит“.

Това стана, след като Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП подкрепи доклада на българския депутат Сергей Станишев. Комисиятаприе компромиса с 38 срещу 8 гласа и трима въздържали се.

Така гражданите на Обединеното кралство ще могат да пребивават в Шенгенското пространство в продължение на 90 дни в рамките на 180-дневен период.

Мярката е част от пакета от мерки, с които ЕС се готви за излизане на Великобритания без споразумение на 12 април.

„Това е ключова част от подготовката на ЕС за последствията от напускането на страната, тъй като към момента на Острова живеят 3,7 милиона европейски граждани, в това число и около 200 000 българи, чийто права трябва да бъдат гарантирани. Можем само да си представим какъв хаос би предизвикало въвеждането на визи не само за европейските и британските граждани, но и за цели сектори от икономиките на ЕС и Великобритания, например в образованието, транспорта и туризма“, коментира Станишев, цитиран от БТА.

В качеството му на зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи той бе избран за докладчик на мястото на британския евродепутат Клод Мораес. Причина бе, че в продължение на пет кръга тристранни преговори Еврокомисията, Европарламентът и Съветът на ЕС не успяха да постигнат компромис. Това създаваше реален риск законодателството да бъде блокирано. И така щеше да се наложи въвеждането на визи за британските и европейските граждани. Заключителните преговори бяха поверени на Станишев дни преди последната възможност за приемането на регламента.

Докладът гласи, че ако Лондон все пак наруши уговорката и въведе визов режим, дори само за някои държави-членки, ЕС запазва правото си да предприеме реципрочни мерки.

„Радвам се, че след интензивни срещи и разговори с представители от всички политически групи в ЕП, получих подкрепа за позицията, че не можем да рискуваме голямото - премахването на опасността от въвеждането на визи, заради двустранни въпроси. Такъв е случаят с Великобритания и Испания за статута на Гибралтар“, каза още бившият премиер (2005-2009) на България.

Предстои докладът да бъде гласуван в пленарната зала на ЕП утре. След това текстът трябва да бъде приет и от Съвета на ЕС, за да влезе в сила преди 12 април – първата възможна дата за „Брекзит“.