Брекзит без споразумение може да се окаже от много голяма полза за Китай и Съединените щати, докато Европейският съюз и някои други търговски партньори на Обединеното кралство, сред които Турция, ще загубят много. Това се казва в доклад на Конференцията на ООН за търговия и развитие (УНКТАД - UNCTAD), цитиран от Франс прес, предаде БТА.

Внезапен развод между Лондон и ЕС "би засегнал значително условията за достъп до британския пазар както на развиващите се, така и на развитите страни", е посочено в проучването.


Британският пазар представлява около 3,5 на сто от световния пазар. Миналата година Великобритания е внесла стоки за около 680 милиарда долара (604 милиарда евро), според документа.
Над половината от този износ е от европейските страни, които има опасност в случай на Брекзит без споразумение да изгубят близо 35 милиарда долара, предупреждават експертите от УНКТАД.
Великобритания е голям търговски партньор за много страни с нововъзникваща пазарна икономика, чийто износ досега се е възползвал от много благоприятни условия за достъп до британския пазар благодарение на преференциалните режими на ЕС.
В случай на сценарий без сделка - тоест без преходен период за договаряне на нови двустранни споразумения - Турция ще бъде следващата след ЕС в списъка на губещите. Нейният износ за Обединеното кралство ще намалее с 2,4 милиарда долара. Следват Южна Корея, Норвегия, Исландия, Камбоджа и Швейцария, се казва в доклада.
"Брекзит не е само регионален въпрос", коментира ръководителката на отдела за международна търговия на УНКТАД Памела Коук-Хамилтън, цитирана в комюнике.

"Когато Обединеното кралство напусне 27-те си партньори от ЕС, това ще влоши възможностите на страните извън Евросъюза да изнасят за британския пазар", предупреждава тя.

Но ако Лондон напусне ЕС без споразумение за защита на сегашните му търговски партньори, това ще увеличи конкурентоспособността на големи страни износителки като Китай и Съединените щати, анализира Коук-Хамилтън.
И наистина, според правилата на Световната търговска организация (СТО) дадена страна не може да има преференциално отношение към определен търговски партньор и трябва да прилага еднакви мита за всички, с изключение на сключено търговско споразумение.
Така Китай може да прибави допълнително 10,2 милиарда долара от износа си за Великобритания, а Съединените щати - 5,3 милиарда долара.
Япония може да се надява на увеличение на износа си за Обединеното кралство с около 4,9 милиарда долара. Възможно е печалби да извлекат и Тайланд, Южна Африка, Индия, Бразилия, Русия и Виетнам, отбелязва УНКТАД.