Голямата грешка, която аз съм допуснал, е, че не извършихме декомунизация по начина, по който Конрад Аденауер извърши денацификация в Германия. Голямата неспечелена битка е битката за децата, за учениците, за подрастващите. Те останаха в едно състояние на деидеологизация.

Тези два свои управленски пропуска открои днес бившият премиер Иван Костов, който гостува в сутрешния блок на бТВ по повод представянето довечера на книгата си "Свидетелства за прехода 1990-1999".

Костов говори за приватизацията, за "момчетата" със "стикерите", за ДПС и за групировките, за контрабандата по каналите на Държавна сигурност, за Андрей Луканов, за Желю Желев и за още много други "свидетелства за прехода".

За бившия премиер самата рецепта на прехода е била сгрешена - и днес има дефицит на демокрация.

"Посткомунистическото общество е от тези хора, които не можаха да се разделят с комунистическите си възгледи и не можаха да приемат целите на прехода - те, техните медии, институции, партии", смята Костов. 

По думите му много малко известно е в България, че според критериите на Фридъмхаус в момента "демокрацията ни е в упадък, в отстъпление" от идването на ГЕРБ на власт. "Тя е била консолидирана демокрация (преди 2008-а), а сега е полуконсолидирана. Ние сме в регрес и е много голям въпросът защо сме в регрес", посочи Костов.

"Голямата грешка, която аз съм допуснал, е, че не извършихме декомунизация по начина, по който Конрад Аденауер извърши денацизация в Германия. В самото общество нямаше такава нагласа, нямаше мнозинство за такова нещо. Какво означава това - пълна промяна на учебниците по история, по български език и литература - по друг начин да се обучават младите българи, те трябва да стават убедени привърженици на демокрацията", допълни той.

На въпрос каква беше ролята на Андрей Луканов, отвърна:

"Той заедно с Желю Желев преследваха горе-долу едно и също нещо - да стартират прехода. Луканов имаше ясно изразена идея да го управлява така, че да е в интерес на собствената му партия - СДС да плати тежката цена за стартирането на реформите. И СДС я плати."

По думите на бившия премиер "мафията се роди от контрабандата по старите канали на Държавна сигурност".

"Държавата я нямаше. Имаше стикери, които се лепяха по малките магазинчета и на тях пишеше кой е охранителят. Силовият охранител. Известно е, че бяха свързани с политически централи - ясно е на кого бяха тези "момчета". Любимите спортисти на номенклатурата. Стикерите ги махнахме. Тази битка не е лесна, тя не е срещу определени хора, а срещу определени обществени нагласи. Това е трудна битка, която изисква много години, изисква последователност", посочи Костов.

Той не пожела да коментира каква е ролята на ДПС и на почетния й вече председател Ахмед Доган в прехода и в днешни дни. Бе лаконичен, но и многозначителен:

"От 1997 година ДПС започна да се сближава силно и да осъществява политиката на "Мултигруп", а "Мултигруп" е голям холдинг, създаден от Държавна сигурност."

Неизменно бе попитан и за приватизацията, и за клишето "Костов заграби страната":

"Дълго време в представите на България аз съм човекът, заграбил половината страна. Каква България, каква собственост, каква приватизация? Това не е истина - после се оказа, че хора представят собственото си богатство като мое.

В България нямаше налични пари, за да се продава срещу пари активът. Това беше единственото ми основание да го направя. Още тогава знаех, че това няма да свърши добре."

Иван Костов отрече да познава лидерката на БСП Корнелия Нинова от времето, в което бе зам.-министър на икономиката и изпълнителен директор на "Техноимпекс".

"Не, не я познавам. Министрите имаха своя автономност. Така че тези въпроси към Валентин Василев трябва да се отправят", лаконичен бе той.

"Това е политическа измама от много голям калибър", отвърна той на въпроса за приватизацията, за която е критикуван как имущество за 30 милиарда било станало 3 милиарда.

"Предоверявах се. Това е моя слабост и аз си я признавам. И продължавам да се предоверявам. Дълго време се шегувах, че гърбът ми е като на таралеж от забити ножове. Това е хипербола, разбира се, но предателствата са като любим спорт", отчете още слабости Костов.

"Не се гордея, че съм един от тези, които лишиха БНБ от паричната ѝ политика. ЕЦБ освен макроикономическата стабилност в момента преследва като своя цел зададена предварително инфлация от 2% в страните от еврозоната, за да постигне икономически растеж. БНБ никога не може да си постави такава цел", коментира още той валутния борд.

Като друга неспечелена битка открои "битката за децата, за учениците, за подрастващите":

"Те останаха в едно състояние на деидеологизация. Не могат да бъдат децата така пуснати в живота, не бива. Те няма да бъдат конкурентни европейски граждани, няма да могат да се борят за добрите позиции и доходи, няма да могат да създават конкурентна икономика в собствената си страна."

- Грешка ли беше, че създадохте партия? - попита още водещият.

- Да, затова ще пиша във втората книга - лаконичен бе Иван Костов.

По повод актуалните теми с имотите на властта за себе си бившият премиер отчете:

"Аз живея в къща, която съм построил със собствените си ръце и живея там от 1981 г. И съм си на едно място и си стоя там."

"Тази книга ми отне много сили, донесе ми много тъга. Много неща съм преодолял, за да я напиша, и сега да се връщам, за да се занимавам с българската политика - това е над моите възможности", отказа да говори за сегашната политическа ситуация Костов.