"Коалиция за България" на партия АБВ ще се яви на европейските избори на 26 май 2019 г. БСП загуби и в съда битката за името на обединението, става ясно от определение на Върховния административен съд от днес.

Социалистите на Корнелия Нинова обжалваха решението на ЦИК за регистрация на "Коалиция на България" -  това бе форматът, в който соцпартията участваше в избори от далечната 1999 г. до 2014 г. 

БСП подаде жалбата срещу регистрацията на нова коалиция със същото име, но с различни участници, с мотива, че формацията на Георги Първанов и Румен Петков АБВ носи "административнонаказателна отговорност за кражба на чужда търговска марка". И надълго и нашироко обясняваха чия е въпросната марка и кой има право да я предостъпва.

ВАС обаче остави в сила решението на ЦИК за регистрация на коалицията на АБВ за евровота, оставяйки без разглеждане жалбата на БСП. Мотивът няма нищо общо с изложените в материалите на социалистите съображения.

Мотивът на магистратите е, че според Изборния кодекс могат да се обжалват отказите за регистрация на партии и коалиции за изборите, а не положителните решения. 

Остава в сила заканата на БСП обаче да води съдебни дела за агитационни материали на "Коалиция за България", защото твърдят, че правата за печатни материали с името са на партията заради запазената в патентното ведомство търговска марка.