БСП ще обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) решението на ЦИК от вторник да регистрира за участие в европейските избори на 26 май "Коалиция за България". Това е името, под което АБВ на Румен Петков и Георги Първанов, заедно с други формации смята да се яви на вота за Европейски парламент на 26 май.

Социалистите внесоха възражение в ЦИК още когато Петков и компания подадоха искане за регистрация за вота – тоест преди решението на комисията. Тогава се оказа, че тече "надцакване" със собствеността на търговската марка "Коалиция за България". Първи по един от възможните пунктове я е регистрирал бившият депутат от БСП, бивш издател на "Дума" и председател на движение "Русофили" Николай Малинов. Това става във времето, в което той напуска БСП. Сертификатът му фигурира в регистъра на Патентното ведомство. 

В документите на БСП за възражение пише, че Малинов на първо място "недобросъвестно" е поискал регистрацията с ясно съзнание, че принадлежи другиму. Социалистите признават, че регистранта има право да ползва марката за бизнес услуги – тоест да си открие фирма, да я рекламира и да предоставя услуги чрез нея. БСП обаче оспорва последващ акт – сключен договор за дарение на марката на трето лице. В случая – на партия "Възраждане за отечеството" с лице Красимир Кузманов.

Въпросната партия е част от "Коалиция за България" на АБВ. Във договора дарителят Малинов предоставя марката "за политическата дейност" на формацията. От БСП обаче цитират Закона за политическите партии, според който партиите нямат право на търговска дейност. Твърдят още, че предметът на дарението е нищожен заради разминаванията със закона за партиите, както и с предмета на търговска дейност, за който има издаден сертификат за марката "Коалиция за България".

БСП от своя страна вече е регистрирала също търговската марка "Коалиция за България" - за най-различни дейности, в това число рекламни материали, издателска дейност и много други. Заявлението е подадено през 2018 г. и сертификатът вече е факт. 

На практика Малинов държи правата върху марката по една от спецификациите по закон за патентите, а БСП - по останалите, показва справка в документите. 

Второто нещо, на което се очаква социалистите да се позоват при обжалването на регистрацията на "Коалиция за България" за изборите на 26 май, е текст от Изборния кодекс забраняващ дублиране на имена на партии и коалиции на избори. 

Текстът гласи следното: 

Чл. 128. (1) Наименованието или абревиатурата на коалиция, включително на местна коалиция, не може да повтаря наименованието или абревиатурата на партия, регистрирана по Закона за политическите партии до датата на обнародване в "Държавен вестник" на указа на президента или на решението на Народното събрание за насрочване на изборите, включително чрез прибавянето към тях на думи, букви, цифри или други знаци. Наименованието или абревиатурата на коалиция, включително местна коалиция, не може да повтаря наименованието или абревиатурата на коалиция, регистрирана в Централната избирателна комисия за участие в последните избори за народни представители, или на наименованието на съществуваща парламентарна група, както и прибавянето към тях на думи, букви, цифри или други знаци. Наименованието или абревиатурата на местна коалиция съдържа само наименованието или абревиатурата на някоя от участващите в нея партии или коалиции

(2) Забраната по ал. 1 не се прилага, когато наименованието или абревиатурата на коалицията повтаря наименованието или абревиатурата на някоя от участващите в нея партии, както и при наличие на съгласие в писмена форма с нотариална заверка на подписите на лицата, представляващи коалицията, или на ръководството на парламентарната група.

Факт е, че към днешна дата "Коалиция за България" с БСП във състава си фигурира в правния мир. Причината е, че на предишните европейски избори през 2014 г. това е името, под което БСП се яви и настоящите евродепутати са такива именно от името на "Коалиция за България". Това вероятно би могло да направи употребата на името на коалицията, но от други партии, нередно. 

В цитирания текст от Изборния кодекс обаче има забрана за дублиране на имена между регистрирани партии и коалиции, какъвто случаят с "Коалиция за България" не е. Другата забрана е за дублиране с политически субекти, регистрирани за участие в последните парламентарни избори в ЦИК. На вота за парламент през 2017 г. - тогава е последният, "Коалиция за България" не се е явявала. Тогава БСП се кръсти "БСП за България". 

От "Позитано 20" обаче се заканват - ако и след обжалването пред ВАС регистацията на АБВ в коалиционния формат остане, да водят дела за всяка употреба на марката "Коалиция за България" в запазените от БСП сфери. В това число - печатни материали. 

От левицата недоумяват и защо ЦИК е допуснала регистрацията на формацията на Първанов, което би довело до объркване сред левите избиратели. Протоколи от заседанието на комисията все още не са публикувани, за да се проследи има ли дебат по темата.

Днес от левицата атакуваха ЦИК и по друго направление. Зам.-шефът на БСП Кирил Добрев заяви, че изборният процес на евровота ще бъде управляван от ГЕРБ и ДПС. Той поясни, че в районните комисии има две позиции, които са ключови - на председателя и секретаря, а "ЦИК е направила служебно разпределение, според което ГЕРБ има 29 председателски места и 2 секретарски в 31 избирателни района".

"Без подпис на ГЕРБ няма нито един валиден протокол от всички 31 избирателни района", посочи Добрев.

БСП има 1 председателко място и 13 секретарски места в 14 избирателни района. "Обединени патриоти" само "29 директори на водопади", а ДПС - 1 председателско и 16 секретарски места, изброи още Добрев. И допълни, че БСП обжалва разпределението в 8 области, където има постигнато споразумение. Върховният админисатртивен съд вече е отменил решенията на ЦИК за Враца и Пловдив.