След като шефът на кабинета на президента - Иво Христов изненадващо се оказа на избираемо място в листата на БСП за евровота, въпросът кой ще заеме мястото му увисна със страшна сила. Публична тайна е, че Румен Радев и Христов бяха в близки отношения, а почеркът на втория често личеше в написаните речи и изразените от дъжавния глава тези. На "Позитано" 20 вече върви слух кой ще е наследникът - социологът Александър Маринов, който преди месец Радев назначи като член на новосъздадения към "Дондуков" 2 Стратегически съвет. Съветът има заявка да разработи "алтернативи на институционалния блокаж и на икономическия застой".

Засега информацията за бъдещото назначение на Маринов не среща потвърждение от президентската администрация.

Пред Клуб Z Александър Маринов заяви, че никой не е говорил с него да заеме този пост. Другата седмица в сряда ще има и заседание на Стратегическия съвет на президента, който се оглавява също от Иво Христов. Тогава ще се обсъди кой ще заеме и тази длъжност.

Попадането на Иво Христов на избираемото четвърто място в листата беше шок дори за близките до лидерката на левицата Корнелия Нинова социалисти. На практика по-голямата част от Националния съвет на партията научи в деня на подреждането на номинациите - на 14 април. 

"Президентството не е феодална институция - всеки е свободен да направи своя избор. Това е лично решение на г-н Христов, което аз уважавам. Всеки е свободен да бъде там, където се надява да бъде най-полезен и най-значим", бе лаконичният коментар на президента ден по-късно.

Източници на Клуб Z от "Позитано" споделят, че Нинова на практика е "откраднала" от Радев шефа на кабинета му. За разлика от много други теми, които видимо се координират между левицата и "Дондуков" 2, този случай не е такъв. Лидерката на БСП му е предложила място в листата с идеята, че ще намери покритие на собствените си тези и ще привлече по-радикално настроените левичари, а той е приел.

Дали е така, засега никой не потвърждава. Може да се гадае обаче кого президентската съпруга Десислава Радева визира в музикалния си "поздрав" във фейсбук, датиращ от деня на пленума - 14 април.

"А големият предател винаги е най-близо. И затова най-трудно се вижда... Големият предател е страхлив, сине. Инак няма да е предател, а враг" - Мария Лалева, "Живот в скалите", написа Радева, като прилага парчето на Nickleback - Burn It to the Ground.