Носителите на Нобеловата награда за литература за 2018 и 2019 г. ще станат известни на 10 октомври, оповестиха организаторите, цитирани от ДПА.
Шведската академия, която присъжда Нобеловата награда за литература, отложи обявяването на миналогодишния й носител вследствие на разразилите се скандали, свързани със сексуален тормоз и конфликт на интереси. Миналата година академията бе разтърсена от скандал за сексуално насилие, в който бе замесен съпругът на един от членовете й - поетесата Катарина Фростенсон. Тя напусна академията тази година. Съпругът й Жан-Клод Арно бе признат за виновен по две обвинения в изнасилване през декември м.г. и впоследствие обжалва съдебното решение. 
Ежегодното обявяване на Нобеловите лауреати ще започне с това на носителя на Нобелова награда за медицина на 7 октомври. На следващия ден ще бъде оповестен носителят на Нобелова награда за физика, на 9 октомври - Нобеловият лауреат за химия, а на 10 октомври - носителят на Нобелова награда за литература.
Носителят на Нобелова награда за мир е планирано да бъде оповестен на 11 октомври в Осло. Нобеловият лауреат за икономика ще стане известен на 14 октомври.

БТА