Държавата да "осинови" военновъздушното училище в Долна Митрополия, обеща днес премиерът Бойко Борисов по време на среща с курсантите. Борисов, както и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, бяха на посещение при авиаторите по повод възстановяването на статута на училището като висше учебно заведение от 1 януари догодина. 

Сега ВВУ "Георги Бенковски" е част от Националния военен университет (НВУ) във Велико Търново - като факултет "Авиационен".

"Поехме ангажимент - свършихме. Не сме дошли да ни благодарите, а точно обратното. Мога да кажа, че държавата ще го осинови това училище, защото има голяма перспектива", заяви Борисов, след като първо се извини на курсантите, че вместо да са в обедна почивка, са събрани в залата за импровизирания брифинг.

След което премиерът обяви: възстановяване на базата на училището и общежития в града, "защото ще идват и цивилни - ще започнат да идват да се обучават и за цивилни, и за наземен състав".

"Тук ще има производство, ще има развитие", даде заявка още премиерът и припомни, че държавата в е процес на придобиване на нова военна техника, в т.ч. изтребители.

След което обеща и транспортна инфраструктура до Долна Митрополия. Градът се намира в непосредствена близост до Плевен.

"Другата година автомагистрала "Хемус" ще дойде до Плевен през октомври, плюс-минус един месец – това е другото, което мога да ви обещая. Така че има ли път, има и инвеститори."

"Казвам Христос Воскресе, не само, защото 40 дни след Великден се поздравяме така, а и защото възкръсването на една мечта е факт, заяви и Каракачанов по повод статута на ВВУ като вуз - Факултет като статут е едно, висше военно училище е друго."

С благодарствена реч се отчете и кметицата на Долна Митрополия Поля Цоновска (ГЕРБ).

"Хората, които поправиха това престъпление ще останат в историята на българската армия въобще. Не говоря за ВВС, а въобще"