Американската компания “Юбър текнолоджис” (Uber Technologies) за превоз, организиран чрез мобилни приложения, ще дебютира в края на седмицата на Нюйоркската фондова борса, информира ДПА, цитирата от БТА.

“Юбър” очаква да постигне пазарна капитализация от 91,5 милиарда долара при първичното публично предлагане (ППП), което може да се окаже най-голямото в САЩ, въпреки че отчита само загуби през 10-те години от създаването си. Инвеститорите се питат дали “Юбър” може някога да излезе на печалба, посочва ДПА.

През 2015 година българската Комисия за защита на конкуренцията забрани две дейности, които “Юбър” беше започнала в България, и глоби компанията с 200 000 лева.

“Юбър” действа глобално, работи в близо 60 страни по света и е обект на противоречиви мнения. Тя е санкционирана в редица държави членки на ЕС главно заради обвинения, че заобикаля данъчното и социалното законодателство.

През 2016 г. Европейската комисия посъветва правителствата да отчитат различната природа на т.нар. икономика на споделянето, в която гражданите предлагат услуги посредством цифровите технологии и ресурси, с които разполагат, като например автомобили и жилища.

В Европа този нов вид икономика е най-добре приет в скандинавските страни, защото той позволява по-рационално използване на ресурсите, повишаване на конкуренцията и избора на потребителите, опазването на климата и решаването на градски проблеми като задръстванията, липсата на места за паркиране и замърсяването на въдуха.

"Следващото икономическо чудо в Европа може да се роди в контекста на икономиката на споделянето. Нашата роля е да насърчаваме регулаторната среда, която позволява развитието на нови бизнес модели, като в същото време защитава потребителите и гарантира справедливо данъчно облагане и условия на труд“, каза тогава заместник-председателят на Комисията Ирки Катайнен, който е финландец.

Главният изпълнителен директор на "Юбър" Дара Хосровшахи днес не съдейства за засилване на надеждите за подобряване на резултатите на компания, коментира ДПА.

"Ако искат предвидимо печеливша компания, да отидат да си купят банка. Да не идват при нас. Това е просто", каза той през декември на събитие в Станфордското висше училище по бизнес.

"Юбър" отчете нетни загуби за първото тримесечие от близо 1 милиард долара.

При все това финансовият свят трескаво очаква вече месеци един от най-големите дебюти на фондовата борса в съвременната история и ето че часът на истината наближи.

В края на април в информация до регулаторния орган "Юбър" определи цена на една акция от 44 до 50 долара за своето ППП, но това може да се промени в зависимост от търсенето. Компанията планира да продаде 180 милиона акции.

Световният лидер на платформите за наемане на превоз на пътници с лични автомобили с шофьор се регистрира на 11 април в Комисията за ценни книжа и фондови борси на САЩ и обяви, че ППП ще бъде на Нюйоркската фондова борса с обозначението UBER.

Според информирани "Юбър" ще обяви окончателната емисионна цена в четвъртък. След това акциите ще бъдат търгувани за първи път в петък.