Гранитните павета около храм-паметник "Александър Невски" няма да бъдат премахвани и подменяни с друга настилка.

Тази категорична заявка даде столичният кмет Йорданка Фандъкова в ефира на БНТ. Причина за коментара й станаха публикации от последните няколко дни, тръгнали от отворено писмо на сдружение "Зограф", според което настилката ще бъде подменена с подобна на тази, която се полага в останалите централни градски части, които в момента са в ремонт - т.е. с големи гранитни плочи. В действителност такъв бе един от идейните проекти на архитектурно бюро А.Д.А, ангажирано и с ремонта ул. "Граф Игнатиев", площад "Гарибалди", градинката на църквата "Св. Седмочисленици" и др. Но тази идея, датираща отпреди пет години, бе отхвърлена от Столична община.

"На нас ни се налагаше да обясняваме, че няма да запълваме дупката в градинката "Кристал", че няма да премахваме скулптурата на сърничките, както и пейката на Славейкови. Но това е част от комуникацията", посочи Фандъкова.

Тя потвърди и ангажимента пространството около "Александър Невски" да стане пешеходна зона - "ул. "Оборище" от "Г.С. Раковски" до храм-паметника ще е пешеходна зона".

Ремонтът на центъра по план трябва да приключи в срок от 365 дни. На изпълнителя от "Джи Пи груп" са признати 55 дни забавяне от надзора заради лоши метеорологични условия, посочи още столичния кмет.

"За съжаление не виждам голям ентусиазъм от страна на компанията...", заяви още тя.

Както е известно, ремонтът на столицата е подложен на унищожителни критики - непрекъснато се налага и ремонт на ремонта. Надзорът не признава качеството на даден обект, след което той се преправя.

Фандъкова коментира и изнесената информация, че ще бъдат поставени 177 кошчета за боклук, всяко от които струва 712 лева и 90 стотинки.

"Да, наистина цените на тази компания не са ниски. Проверките в каталозите показват реалните цени на компания, която според архитектите е водеща и лидер в производството. Но крайната цена е ясна и тя не може да се увеличава. Законът позволява, но ние не позволяваме, защото това е знаков проект, финансиран в по-голямата си част от ЕС", заяви тя.

Отказа обаче да коментира по същество и цената от 10 000 лева (на парче) за 88 подземни контейнера. 

"Продължаваме работа по вътрешния ринг на града – сега се разширява ул. "Филип Кутев" в кв. "Лозенец", реконстриура се ул. "Каменоделска" с подмяна и на трамвайното трасе, както и "Първа българска армия", "Президент" Линкълн", заяви още столичният кмет.