Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще оповести днес резултатите от проведено проучване на пазара на храни и спиртни напитки и големите им дистрибутори в Европейския съюз.

Анализът е извършен в рамките на развивания от Комисията за защита на потребителите проект във връзка с двойния стандарт при потребителските стоки: „Комплекс от мерки за установяване на нелоялни търговски практики 811238 – CONC-CPC-2017 България“, финансиран от Програмата на Европейския съюз за потребителите (2014-2020).

На пресконференцията ще бъдат представени избраните продукти от определените в проекта продуктови групи стоки (храни и напитки), от които предстои да се закупят проби за извършването на анализ и съпоставка. Ще бъдат обяснени принципите на подбор на продуктите, механизмът на вземане на пробите, методиката на самото изследване и оценката на съответствието в състава и сетивните свойства на храни от дадена марка, предлагана на различните пазари в Европейския съюз.

В пресконференцията ще вземат участие председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, Константин Райков, член на КЗП, Константин Арабаджиев, член на КЗП, както и представители на Българската агенция по безопасност на храните.

Пълната програма на събитието може да видите тук.