Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза днес, че е загрижен заради възможността "крайни" политически сили, особено крайнодесни, да получат влияние и да възпрепятстват работата на европейските институции след изборите на 26 май, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Ако крайнолевите и крайнодесните сили имат голямо влияние в Европейския парламент, всички дебати ще бъдат, може би не напълно доминирани, но силно повлияни от тях", каза Юнкер в интервю за австрийския в. "Стандард".

Според сегашния председател на ЕК ако следващата Еврокомисия бъде "зависима от крайнолевите и крайнодесните гласове, тя би била недееспособна".
В това отношение "крайната десница представлява основната опасност", добави Юнкер и изрази опасение, че "образът на Европа ще помръкне, ако класическите европейски партии направят празнословни компромиси с крайната десница".
Свързан с Европейската народна партия (ЕНП), коалиция на консервативни партии, която в момента е първа сила в парламента в Страсбург, Юнкер предупреди своето политическо семейство за изкушението от сближаване с националистическите партии за налагане на назначаването на Манфред Вебер - лидер на ЕНП, начело на бъдещата Европейска комисия.
В такъв случай "бих помолил моята партия да напусне ЕНП", уверява политикът, родом от Люксембург, отхвърляйки "всеки компромис с крайната десница". Кой ще го наследи начело на Еврокомисията е един от залозите на изборите за Европарламент, които ще се произведат от 23 до 26 май.
Юнкер, чийто мандат изтича в края на октомври, порица също австрийския канцлер Себастиан Курц, премиер на консервативно правителство, в което е крайнодясната Австрийска партия на свободата, която редовно хули европейските институции.

"Мисля, че Курц е убеден и предан европеец. Но сега той се присъединява към тематиката на онези, които, без да поставят под съмнение европейските действия, критикуват масово", изрази съжаление председателят на Еврокомисията.

Той реагира на неотдавнашните изявления на Курц срещу "регулаторните безумия" на ЕС, настоявайки за отмяна на "хиляда" регламенти на общността. Опозицията критикува австрийския канцлер за демагогската и евроскептичната му позиция.

"Не мисля, че е добре той, който е привърженик на Европа, да се присъединява сега към хор на опонентите", смята Юнкер.