"Днес определени алгоритми ви дърпат към нещата, които вече знаете, вярвате или харесвате и избутват всичко друго. Бутнете и вие. Не трябва да е така, но през 2019 г. да си отвориш очите и да видиш нещата по нов начин може да бъде революционно."

Това заяви изпълнителният директор на Apple Тим Кук пред студенти в американския университет Тулейн. Кук обърна специално внимание на това как социалните мрежи ни обгръщат в "балон", в който сме изложени само на съдържание и идеи, които потвърждават убежденията ни.

Според Кук трябва да обърнем внимание на голямата картина и дълга си един към друг като хора.

"В свят, в който пристрастено документираме живота си, повечето от нас не обръщат достатъчно внимание на това, което дължим едни на други. Трябва да разберем, че човешката циливизация е започнала, когато сме осъзнали, че заедно можем да направим повече", каза още Кук.

Шефът на Apple обърна внимание и на темата за климатичните промени, но без да задълбава в научни тези. Вместо това той препоръча на студентите да търсят решението на проблема, като проверяват кой ще загуби най-много от него.

"Когато направите това, политическият шум затихва и можете да усетите краката си здраво стъпили на земята. В крайна сметка не строим паметници на троловете и няма да започнем сега."

И призна, че неговото поколение (Кук е роден през 1960 г.) не се справя добре с това.

"За някои важни неща моето поколение се провали пред вас. Прекарахме твърде много време в спорове. Фокусирахме се твърде много в битката и недостатъчно в прогреса."