Семейства от бургаския квартал "Победа", в който живеят предимно роми, излязоха на протест пред общината. Те са без питейна вода от няколко месеца заради натрупани неплатени сметки към местното ВиК дружество от над 100 000 лева. От ВиК обясниха, че към десетина абонати са навързани по още 10-15 семейства, в резултат на което се е получила рекордната сметка, съобщава бТВ.

В знак на протест събралите се пред сградата на общината в града хора се поляха с минерална вода. Те отново поискаха задълженията им да бъдат опростени.

 

Хората, които живеят в бургаските квартали "Победа" и "Акациите", имат същите задължения като всеки един бургазлия, каза кметът на града Димитър Николов.

"Протестът тази сутрин пред сградата на Община Бургас е безпрецедентен. Призовавам всички за спокойствие и за недопускане на напрежение! Надявам се, че няма да има партия, която да подклажда етническо напрежение и да играе на тази взривоопасна тема. Гражданите на “Победа” и “Акациите” имат същите задължения, както всеки един бургазлия. Не съм аз човекът, който пуска и спира водата, но като кмет съм длъжен да следя за спазването на правилата. Призовавам протестиращите за спокойствие и да уредят неизплатените си задължения! Призовавам всички останали граждани да не влизат в пререкания с протестиращите, за да не се допусне напрежение в града. Убеден съм в здравия разум на бургазлии и ще направя всичко възможно за осигуряване на спокойствието в града", това написа във фейсбук кметът на Бургас Димитър Николов.

Той излезе, за да разговаря с протестиращите, като подчерта, че гражданите освен права имат и задължения.

Слабата хигиена е в основата на много сериозни инфекциозни заболявания. През последните години здравните власти в България отчитат ръст на случаите на туберкулоза, а от началото на годината има чувствителн скок на заразените с морбили.

В понеделник в Бургас предизборно събитие преди евровота имаше БСП.