Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В ЦИК са убедени, че опасенията за това дали секционните избирателни комисии (СИК) ще се справят с преференциалния вот, са неоснователни. Това казаха пред Клуб Z членове на комисията. В момента текат обученията, които членове на ЦИК провеждат в регионите на страната с изборната администрация по места.

В протоколите на СИК ще има специална графа, в която ще се отбелязват преференциите, получени от всеки един кандидат. Най-голямо ще е полето срещу името на водача на съответната листа, тъй като всички бюлетини с неподадени преференции ще се броят като предпочитание за него. Работата на секционните комисии ще е само да попълнят тези графи и да установят, че броят на подадените преференции е равен на броя на действителните гласове за всички партии. Самото изчисляване на това кой кандидат получава достатъчен брой преференции, за да бъде на по-предно място в листата, ще се прави от софтуера, който ще брои резултатите.

На парламентарните избори прагът за размествания в листите е 7%. Всяка бюлетина, на която няма отбелязана преференция, ще се отчита като отбелязано предпочитание за водача на листата.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.