"Близо половин милиард лева българска инвестиция, 100% газова диверсификация" - така премиерът Бойко Борисов обобщи очаквания резултат от строежа на газовия интерконектор между Гърция и България, чиято първа копка е днес и бе направена от Борисов и министър-председателя на южната ни съседка Алексис Ципрас. На церемонията бе и член на правителството на Азербайджан - вицеремиер Якуб Еюбов - защото тъкмо газ оттам - от южния газов коридор - се очаква да потече по тръбата след завършването й. Срокът за това по проект е 18 месеца, цената му - 220 млн. евро, а трасето е 182 см, от които 150 км на българска територия. Техническият ѝ капацитет на тръбата от 3 до 5 млрд. куб. м. 

Освен за важността на тази газова връзка, Борисов говори и за разширението на газопреносната мрежа от турската до сръбската ни граница (станало популярно като продължението на Турски поток - б.р.). 

"Много хора ходиха в Азербайджан, хубави вечери изкараха там, но газът не можем да го носим в джоба, в чанта, в сак... На много приказки се наслушахме, но ние поработихме, тихичко и ето – днес е стартът на строежа на интерконектора", каза още Бойко Борисов в словото си, очевидно визирайки това, че делегации в Баку за договаряне на газ имаше още от времето, когато президент бе Георги Първанов. 

Към представителя на Азербайджан министър-председателят се обърна с усмивка и с думите, че е договорен 1 млрд. куб. м газ през гръцката връзка, но президентът Алиев бил обещал да са 1,2 млрд. куб. м.

Премиерът припомни, че този път и от Европейската комисия не е имало никакви забележки, за разлика от времето на последното управление на БСП, когато бе спрян проектът "Южен поток". Според Борисов - "заради далавери в обществените поръчки". 

Борисов се обърна и към представителя на американското посолство, който присъства на церемонията по първата копка, че е изпълнил ангажимента си.

"Газопроводите на Балканите най-добре да ги наричаме Балкански потоци. Кръстникът на нашия газов хъб Томислав Дончев много добре го каза", добави още Борисов. 

Последва символичната първа копка, а двамата министър-председатели положиха и подпис върху първата тръба - отново символично.

Събитието намери отзвук и в медиите зад граница, в това число и в САЩ, откъдето винаги са обявявали проекта за ключов заради това, че се разширява достъпа до газ от Азербайджан (а не от Русия - б.р.) на Балканите по Трансадриатическия газопровод. Материал за първата копка на интерконектора се появи във влиятелния "Ню Йорк Таймс", във "Фокс Нюз" - медия, близка до управляващите републиканци в САЩ, в национални медии в Турция, в "Ройтерс" и т.н. 

По-рано Борисов и Ципрас проведоха официална среща на 4 очи - без присъствието на медии.

„Реализирането на междусистемната газова връзка между България и Гърция ще има ключова роля за целия регион и за Европа“, заявява на нея Бойко Борисов.

„Проектът е от стратегическо значение не само за нашите две държави, но и за цяла Европа, включително и за страните от Западните Балкани“, подчертава още и изтъква, че интерконекторът ще доведе до реална диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ.

В разговора с гръцкия си колега премиерът припомня, че енергийната сигурност и изграждането на газовата връзка България-Гърция през 2020 г. са част от управленската програма на правителството. 

„Изпълняваме поставените задачи, за да осигурим инфраструктура, по която да се доставя газ за региона при конкурентни условия“, посочва още министър-председателят. 

Самата церемония по първата копка и започна, и завърши с водосвет.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас кацна преди обед с хеликоптер на българска територия - в Кирково. Там го посрещна Бойко Борисов. И... реши да го повози. Българският премиер седна зад волана по пътя към мястото, където ще се направи първа копка на строежа на газовата връзка между двете страни. Историята на целия път до мястото за първа копка на интерконектора бе предавана на живо във фейсбук. Двамата премиери спряха и да поздравят хората в Кирково. 

Българският министър-председател и гръцкият му колега си говориха как българи ходят на море в Гърция, а гърци - на планина у нас. Ципрас се интересуваше за колко време се стига до курортите в двете посоки и как са пътищата - достатъчно ли са широки. Борисов на свой ред обясни, че не са достатъчно широки, проходите също, но в годините преди не се инвестирало, а по времето на социализма пари са се давали за отбрана - тогава Гърция е в НАТО, а България - част от Варшавския договор. Борисов реши да разкаже напоително на Ципрас и как хората, които го посрещат, половината на християни, другите - мюсюлмани, но когато "никой не ги ръчка - живеят в мир и любов".

"По изборите се избиваме, но после с кметовете работим заедно", каза Борисов, а Ципрас се засмя.

Пътят от мястото на първата копка до хеликоптера на Ципрас също бе с автомобила, управляван от Борисов. Разговорите помежду им бяха посветени на общия проект, а оценката на гръцкия премиер бе, че събитето е минало отлично.

Само преди ден се разбра, че въпреки дадения старт на строежа, в КЗК има жалба срещу избора на производител и доставчик на тръбите за проекта. Това е една от двете най-важни обществени поръчки в целия проект и е на стойност малко под 60 млн. лв. Проектната компания с държавно участие "Ай Си Джи Би" избра на 10 май за изпълнител по търга гръцката фирма "Коринт Пайпуъркс Индъстри" (Corinth Pipeworks Industry). Българската компания бе отстранена на финала - "Топливо-2" ЕООД - заради това, че офертата не покрива в пълна степен изискванията на техническата спецификация. Фирмата не е допусната до техническа оценка. Тя обаче обжалва решението пред антимонополния орган. Според срециалисти в обществените поръчки - макар да няма искане за спиране на дейностите по проекта, жалбата може да забави реализацията му. С колко - това зависи първо от решението на КЗК, второ - ще се стигне ли до обжалване пред Върховния административен съд след това. 

Интерконекторът между България и Гърция е един от приоритетните проекти за сигурност и конкурентоспособност на енергийния пазар в Европейския съюз. Той е изключително важен и от гледна точка осигуряване на диверсификация на източниците и доставките на газ за България и региона на Югоизточна Европа. Междусистемната газова връзка ще доведе до реално разнообразяване на източниците на природен газ – чрез него ще получаваме азербайджански природен газ от Трансадриатическия газопровод, освен това през интерконектора България ще може да получава доставки и през терминала на Александруполис за втечнен природен газ от САЩ, Катар, Алжир, Израел, Египет и други. 

Избраният строител на проекта също е гръцки