"Докато БСП е основната опозиция, ГЕРБ ще управлява вечно".

Това заяви пред бТВ Радан Кънев, водач на листата на "Демократична България". Според първите предварителни резултати коалицията ще вкара един евродепутат. Кънев обаче заяви, че тези коментари са излишни до утре сутринта.

"При всяко положение резултатът е над 50% от това, което социолозите ни даваха", каза Кънев.

Според него кампанията на "Демократична България" е била силна и хората са разбрали, че БСП не може да бъде алтернатива на ГЕРБ.

"Чисто политически осъзнаха, че БСП не може да бъде алтернатива. Нямат почтеността, за да бъде алтернатива на едно корумпирано управление. Как да бъде БСП алтернатива? То е очевиден абсурд", каза Кънев.

И допълни, че с влизането на "Демократична България" в европарламента, "в А група на българската политика", ГЕРБ ще има "много сериозен проблем с една почтена алтернатива център-дясно".

Кънев каза още, че "Демократична България" е направила малка и важна крачка към консолидиране на демократичния вот. Той каза, че ако той е бил консолидиран в цялост още на тези избори коалицията е щяла да има двама или трима евродепутати.

"Кампанията беше много кратка, много тежка. Тръгнахме от ниски позиции. Финансовите ни възомжности са много скромни. Това има огромно значение в бълагрския политически живот", каза Кънев.

И допълни, че когато си тръгнал от 3% и си стигнал до 6% няма смисъл да се питаш защо не си стигнал до 9%.

Кънев каза, че възможността да бъде изместен от първото място с преференциален вот е напълно реална и това не би било проблем. Най-важното за "Демократична България" било да покаже, че има силата да бъде алтернатива и той смята, че това вече е факт.

"Имаме важни задачи да надграждаме "Демократична България" за в бъдеще", каза Кънев.

Той декларира, че ще остане евродепутат, ако бъде избрн за такъв.