Италианско-американският автомобилостроител "Фиат-Крайслер" (Fiat Chrysler) представи днес проект за сливане с френския "Рено" (Renault), създавайки третата по големина в света група в автомобилния сектор, предаде Франс прес.

Според предложението, отправено от "Фиат-Крайслер" към "Рено", новата компания ще бъде 50 процента собственост на акционерите на италианско-американския автомобилопроизводител и 50 процента на акционерите на френския, обясниха от "Фиат Крайслер" в комюнике.

Управителният съвет на "Рено" заседава тази сутрин по офертата за сливане. След заседанието ще бъде разпространено комюнике.

Още снощи стана известно, че "Рено" и "Фиат-Крайслер" се готвят да обявят днес проект за сливане, който може да развълнува целия сектор.

Според източници официалното съобщение ще бъде направено преди отварянето на борсите.

Очаква се в публикуваното комюнике да пише, че "ще бъде проучена възможността за обединяване на двете групи", което в крайна сметка да завърши със "сливане", посочи единият от източниците.

"Рено" и "Фиат-Крайслер" обсъждат обединяване на капиталите и се готвят да направят съобщение утре сутрин", потвърди снощи втори източник. 

Според трети източник предстоящото съобщение ще бъде резултат от преговори, започнали още при управлението на Карлос Гон, бившия емблематичен директор на френския автомобилостроител, разследван в Япония за финансови злоупотреби.

Заедно с партньорите си "Нисан" (Nissan) и "Мицубиши" (Mitsubishi), Рено е най-големият световен автомобилопроизводител по обем на продажбите - близо 10,76 милиона продадени коли за миналата година, изпреварвайки Фолксваген (Volkswagen) с 10,6 милиона и Тойота (Toyota) с 10,59.

"Фиат-Крайслер" подчертава, че със сливането ще бъде създаден третият по големина в света производител на автомобили с годишни продажби от 8,7 милиона превозни средства и "силно присъствие в ключови региони и сегменти".

Правителството на Франция обаче изрази предпазливост към евентуално сливане между двете компании, допълва Асошиейтед прес.

Френската държава притежава 15 процента от "Рено" и представител на властите е заявил, че правителството ще се съгласи на съюз с "Фиат-Крайслер", само ако бъдат защитени работните места и националните интереси на Франция.