Еврокомисията публикува оценките си на предложенията на София и още три столици на страни членки на ЕС да приемат на своя територия централата на бъдещия Европейски орган по труда (ЕОТ).

Той предстои да бъде създаден тази година и да заработи с пълен капацитет до 2023 г. Целта му е подобряване на трансграничното сътрудничество, допринасяне за гарантирането на справедлива мобилност в ЕС и подпомагането на координацията на системите за социална сигурност.

Конкуренти на София са Никозия (Кипър), Рига (Латвия) и Братислава (Словакия).

Шансовете на Рига изглеждат най-малки поради факта, че в Латвия вече има централа на една европейска агенция. Това е Агенцията за подкрепа на Организацията на европейските регулатори в областта на електронните съобщения (ОЕРЕС). Тя също се намира в Рига.

Най-щедри на обещания са кипърците.

Не е за пренебрегване и офертата на София. Очевидно България си е взела поука от провалената кандидатура за домакин на Европейската агенция за лекарствата (ЕМА).

София

Градът предлага три сгради за седалище на ЕОТ. Тя е готова да предостави избраното място на 1 януари 2020 г. или по-рано. Всичко се прави с перспективата новата агенция да заработи в първия ден на следващата година.

Българското правтелство изразява готовност да покрие наема за първите 18 месеца от работата на ЕОТ. Не са посочени обаче финансовите условия за ползване след изтичане на този срок.

Никозия

Кипър е единствената държава, която предлага да подслони ЕОТ безплатно за постоянно, става ясно от цитираните оферти. Никозия предлага само една сграда, но е готова да я предостави незабавно, щом ЕОТ започне да функционира. Държавата ще покрие и всички разноски, свързани с евентуални допълнителни адаптации на централата.

Освен това властите на Острова на Афродита са готови да назначат специално звено, което да осигурява институционална подкрепа на Органа.

Кипър е готов да предостави на бъдещите служители на ЕОТ допълнителни привилегии към съществуващите сега според правлата на ЕС.

Като за капак кипърските власти са готови да създадат специален екип по посрещането на служителите на ЕОТ и техните семейства, който да помогне за настаняването им на острова.

Рига

Подобно на София, латвийската столица три различни сгради. Едната от тях обаче все още се строи и се очаква да бъде завършена в края на второто тримесечие на 2019 г., т.е. до края на юни.

Предвижда се ЕОТ да се премести във втората сграда през първото или второто тримесечие на 2024 г.

Третата сграда пък изобщо не съществува. Предвижда строежът й да започне през тримесечието, което завършва след месец.

Латвийските власти единствени от всички не са предоставили информация за качеството на телекомуникациите, мрежите за складиране на данни и стандартите на информационните технологии в трите сгради.

Но пък отсега се знае, че тези здания ще бъдат ползвани от ЕОТ под наем. Цената варира между 13 и 17 евро на квадратен метър.

Братислава

И словашката столица отдава сграда под наем на Органа. Тя е една и идеята е да започне да функционира през октомври.

Не се споменава цената на наема. В офертата на Братислава не е включена информация за условията за поддръжка на зданието и за евентуалното у бъдещо разширяване, ако такова бъде необходимо.

Словашката оферта не дава яснота с какви привилегии ще се ползват ЕОТ и неговите служители според правилата на ЕС.

Пътят към одобрението

Процедурата по вземане на решение къде да бъде централата на ЕОТ започна на 13 март. Решението изисква общо съгласие между държавите членки.

Еврокомисията трябва да направи оценка на кандидатурите до 3 юни. До два дни след това въз основа на тези оценки трябва да има политическа дискусия в рамките на заседанието на КОРЕПЕР – Комитета на постоянните представители.
На 13 юни трябва да бъде взето решение чрез гласуване от представителите на всички държави членки в рамките на Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси.

София вече кандидатства за седалище на Европейската агенция за лекарствата (ЕМА), която бе преместена от Лондон след референдума във Великобритания за излизане от ЕС. Кандидатурата на българската столица бе най-слабата и се състоеше само от 4 страници текст без нито една илюстрация или таблица. Логично загубихме и ЕМА бе преместена в Амстердам. 

Европейски орган по труда – що е то?

Основните функции на новия орган са следните:

• Улесняване на достъпа до информация за правата и задълженията във връзка с трудовата мобилност в рамките на ЕС, както и до съответните услуги;

• Улесняване и засилване на координацията между държавите членки при прилагането на съответното право на ЕС, включително чрез улесняване на съгласуваните и съвместните инспекции;

• Подкрепа за сътрудничеството между държавите членки за противодействие на недекларирания труд;

• Посредничество и съдействие за намирането на решения при трансгранични спорове между държавите членки.