ГЕРБ победи основния си опонент - БСП, както и частично "президентските хора" в листата им на евровота, заяви Менда Стоянова в "Тази сутрин" по бТВ.

"Хората ясно казаха - правителството работи добре, ние не искаме промяна, искаме това да продължава."

И отбеляза, че избирателната активност била нормална за евроизбори, проведени в 4 почивни дни (всъщност три). Изброи и успехите на правителството - вдигане на заплатите, устойчиво развитие, БВП, и поддържане на един от най-ниските дългове в ЕС.

Според нея Бойко Борисов "беше уникален на тези избори, той излезе на терен, повлия значително" - въпреки факта, че министър-председателят твърдеше, че разходките му на терен нямат нищо общо с вота, и беше отхвърлено обвинението на левицата, че той незаконно води кампания в качеството си на премиер.

Стоянова заяви, че е съгласна с лидера на ВМРО и съпредседател на "Обединените патриоти" за нуждата от преглед на свършеното досега, но

"Целите до края на мандата ще бъдат преизпълнени. Не става въпрос за ревизиране на коалиционното споразумение", отхвърли тя коментарите на отделни депутати от ВМРО.

И добави, че мнозинството било стабилно, пък и партия "Воля" (уж опозиционна) подкрепя "определени политически решения.

Според нея Борисов не правил чистка в ГЕРБ, а работил за освежаване на партията.

"Тя вече не е толкова млаза партия, мисля, че някои хора вече се поизхабиха. Някои хора натрупаха рутина. Нужни са нови, млади лица и нови идеи", отбеляза тя.

И коментира скандалът с партийните субсидии, при който се оказа, че партиите получават не 11 лв, а над 13 лв на глас, като отбеляза, че този закон е от 2001 г. и не е променян, и БСП са знаели за това. "Но и вие виждате, че получавате повече", отбеляза водещият Хекимян.

"Логиката на текста следва логиката на разпределението на гласовете за мандатите. Това е преразпределението на тези действителни гласове, дадени за партии, които не са влезли в парламента", отбеляза тя, без да обясни защо ГЕРБ са считали това за редно.

Накрая Стоянова коментира и предложението на депутата от ДПС Делян Пеевски, върнал се за два дни в парламента - намаление на данъчните ставки за хляб, лекарства и книги.

Първоначално отказваше да дава оценка, като отбеляза, че е "поредната идея за дебат по данъчната система", която обаче не трябва да се променя "на парче". Накрая, след многократно питане, все пак призна:

"Тези предложения имат доста елементи на популизъм."