Не повече от 25% - на толкова вицепремиерът Красимир Каракачанов оцени вероятността за провал на преговорите и неосъществяване на сделката със САЩ за купуване на 8 изтребилета F-16 за Военновъздушните сили. Военният министър заяви това пред ресорната комисия в Народното събрание.

По думите му максималната цена, която България може да си позволи, е 2 млрд. лв. Според проекта за инвестиционен разход, приет първоначално от Народното събрание, таванът за цена бе 1,8 млрд. лв. След решението да се започнат преговори със САЩ, а не с Швеция за "Грипен", въпреки че първата оферта бе по-скъпа, Народното събрание разреши и отклонение от цената. Без да се записва в какъв празмер може да е тя.

Във вторник Агенцията за сътрудничество в отбраната и сигурността на САЩ (DSCA) съобщи, че Държавният департамент е дал принципното си одобрение за евентуалната продажба за България на 8 нови бойни самолета F-16C/D Block 70/72 при цена 1,673 млрд. долара (почти 2,9 млрд. лв.). Според Министерството на отбраната обаче обявеното от САЩ не е предложение за цена по конкретната сделка, а разговорите продължават. 

Каракачанов каза още, че очаква оферта от САЩ с цени под първоначалните, предложени по време на избора на изпълнител в края на мината година. По думите на министъра няма да се реже нито от бройката, нито от способностите на самолета. Той припомни и как текат преговорите между САЩ и Словакия - Конгресът гласува 2,8 млрд. долара, но в крайна сметка правилетствата на двете държави се договарят за сделка от 1,8 млрд. долара. Това прави сумата 128 571 428 долара за изтребител, тъй като Словакия иска 14 изтребителя

Вицепремиерът съобщи още, че се очаква в рамките на 2 седмици България да получи официално предложение за цена на изтребителите от САЩ (производител е компанията "Локхийд Мартин"). Бъдещият проект за договор, ако се стигне до такъв, ще трябва да бъде одобрен и от Министерския съвет, и от Народното събрание. 

В първоначалното съобщение на САЩ е изброено относително подробно какво по-точно е поискало българското правителство от производителя на самолетите "Локхийд Мартин" и други производители на въоръжение и техника. Някои елементи и въоръжение са в толкова ограничени количества, че тепърва трябва да се види дали по тяхната по-ниска цена или брой може и има смисъл да се преговаря.