Министерството на финансите няма да отпусне допълнително средства за изправената пред фалит Българска национална телевизия (БНТ) - "не и преди сериозна ревизия какво се е случвало там". Това заявиха източници на Клуб Z от управляваното от Владислав Горанов ведомство. 

Както Клуб Z писа, телевизията е изправена пред "фалит" - заради скъпи продукции, множество закупени спорни права, "вечни задължения" за разпространение на сигнала, плащания за филми и за обществени поръчки и др. Неотдавна синдикалните организации в БНТ изпратиха и писмо до премиера Бойко Бориосов с искане за финсова ревизия и отпускане на още пари. От миналата година в телевизията проверки извършва Агенцията за държавна финансова инспекция, като се очаква информация за реалното състояние на БНТ да излезе следващата седмица.

Ако това се случи обаче, не е ясно какъв ефект може да предизвика върху течащия в момента конкурс за нов генерален директор. За фаворит се сочи доскорошният програмен директор, сега временно изпълняващ длъжността генерален - Емил Кошлуков. Вътре в самата телевизия пък тече процес на "прехвърляне на отговорността" между различните управленски звена. Едно оповестяване на данните в момента може или да навреди, или да помогне на определени кандидати в конкурса. В същото време осмината, които се борят за поста ще бъдат "препитвани" от Съвета за електронни медии (СЕМ) как ще се справят с финансовите проблеми на БНТ - очакванията към тях са да предложат визии както в концепциите си, така и по време на изслушванията. 

Продукции и спорт

Както Клуб Z писа, договорите, по които БНТ трябва да се разплати, наближават годишния ѝ бюджет, който за 2019-а беше определен като "рекорден" - 67,7 млн. лв., но с точната сума може да се спекулира.

По стара "традиция" всеки нов генерален директор поема медията с 20-30 милиона лева задължения, натрупани основно заради невъзможността да се заплаща таксата за цифрово излъчване. Изключение не прави и бившият шеф - Константин Каменаров (който подаде оставка предсрочно в края на миналия месец).

В мандата си (от септември 2017-а) Каменаров е сключил договори за близо 30 милиона лева за спортни права за различни периоди, някои от които и тригодишни (до 2021 г.) - договорено е излъчването на над 250 спортни срещи - футболни мачове, както и тенис, баскетбол, волейбол, гребане, канадска борба и др. Правата са с възможност за преотстъпване - т. е. може да се продават и на други медии. Допреди седмица БНТ трябваше спешно да извади 3 милиона лева по тези договори заради настъпил ладеж по плащане към УЕФА.

Всяка година по закон телевизията е длъжна и да дава не по малко от 10 процента от бюджета си за български филми, което не е правено от години поради недоимък. Това са малко над 6 милиона лева, като в случая трябва да бъдат извършени плащания за 2018-а, както и за настоящата година - което прибавя към задълженията още над 10 милиона лева. Последното нещо, което е произведено, са двата детски сериала, одобрени преди мандата на Каменаров, като по този начин се е изпълнила и квотата за детски предавания.

Има и спечелени обществени поръчки за 5 милиона лева, които също чакат плащания. Те са предимно за техника, строителство, ремонти на студиа.

БНТ инвестира и в някои скъпи външни продукции, най-успешната от които е "Стани богат". Популярното състезание е с бюджет 4,4 милиона лева на година (или над 20 000 лева на състезание). В телевизията определят като "скъпи" и предаването на Ути Бъчваров, както и "Спортисимо".

Реклама

Трябва да се отбележи обаче, че с влизането на Каменаров на "Сан Стефано" 29 телевизията получи допълнително средства от държавата, в т.ч. за излъчване, за които средства от синдикатите обясняват, че непрекъснато трябва да се "молят" на държавата.

През 2017 г. има две постановления на Министерския съвет за отпускане на още пари - едното е от януари, а другото - от декември. Съответно сумите са 5 милиона лева и 14 милиона лева. И в двата случая те са отпуснати за разплащане на задължения по договори за предоставяне на електронни съобщителни услуги за разпространение - т. е. за излъчване. Така като генерален директор Каменаров започва работа с доста повече средства от обичайния бюджет на БНТ. Към 31 декември 2017-а дефицитът е стопен до малко над 7 милиона лева.

В същото време приходите от реклама са се увеличили до над 20 милиона лева за миналата година при над 7,5 милиона лева за 2017-а, но това се дължи на Световното първенство по футбол. БНТ обаче има ограничение по закон за честотата и времетраенето на рекламните блокове, каквото търговските телевизии нямат, и вероятно тази година приходите от реклама ще се върнат до обичайните си нива. 

Телевизията получи и допълнителни 8 милиона лева по линия на българското председателство на ЕС, което бе в първата половина на миналата година.

В годините назад директорите на БНТ, в това число и Каменаров, са признавали, че бюджетът на телевизията е недостатъчен, като се има предвид и голямото перо за заплати. Финансовите министри, както и Горанов обаче заявяват, че не само в БНТ, но и в БНР, и БТА, има нужда от реформи. На това мнение е и председателят на медийната комисия в парламента и бивш министър на културата Вежди Рашидов. Журналистите в телевизията и радиото обаче са в непрекъсната "реформа" предвид факта, че по закон генералните им директори се сменят на всеки три години.