Осем кандидатури за нов генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ) бяха внесени днес в Съвета за електронни медии (СЕМ). Документи се приемаха до 17 ч. Самият избор ще е на 5 юли.

Без изненади се кандидатира сегашният временно изпълняващ длъжността, доскоро програмен директор - Емил Кошлуков. Той се счита за фаворит. Сред останалите имена има и "екзотики" като... Къци Вапцаров, както и дългогодишни кадри на БНТ, някои от които участваха в конкурса и през 2017 г.

С предсрочното напускане на Константин Каменаров веднага се спрегна името на Кошлуков като почти сигурен кандидат за постоянен шеф. Кошлуков направи опит да оглави БНТ през 2017-а и дори се считаше за фаворит. Спъна го обаче доказването на "трудов стаж" в телевизия, каквото е изискването на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ), а опитът му в партийната телевизия "Алфа", собственост на "Атака", постави СЕМ в неудобна ситуация - да решава обвързан ли би бил евентуалният нов генерален директор с партии (особено с отправящи откровено русофилски послания).

Днес Кошлуков вече има въпросния стаж. И даже се счита, че е сигурният бъдещ генерален директор. Зрителите на телевизията го помнят и с показването на среден пръст в ефир, заради което БНТ бе наказана от СЕМ с глоба.

Сред изненадите е популярният телевизионен водещ на забавни предавания от близкото минало - Кръстю Вапцаров, по-известен като Къци Вапцаров. Завършил е актьорско майсторство за куклен театър в НАТФИЗ, след това се дипломира като филмов режисьор. На широката публика е по-известен с "игрите на късмета". Започва в БНТ със "Супершоу Невада", където изгря и звездата на Гала, следват "Риск печели, риск губи" (БНТ) и "Кой е по-по-най". Продуцент е на риалити формати като "Горчиво" и "Любовни игри". През 2012 г. се включи в четвъртото издание на риалити формата Vip Brother, а три години по-късно повтори и в Big Brother All Stars. Участва и в "Като две капки вода". Автор е на двутомника "Секс за душата". В своята творческа биография има шест филма.

Кой още иска да е директор на БНТ

Явор Симов е дългогодишен криминален репортер на БНТ. Той е и бивш шеф на пресцентъра на МВР по времето на Румен Петков. В момента отговаря за обществените поръчки в обществената медия.

Дългогодишният спортен редактор и коментатор в БНТ Сашо Йовков също е сред кандидатите. Йовков има близо 30-годишна кариера в телевизията и за втори път подава документи за конкурса за генерален директор. 

За втори пореден път се кандидатира и бившият вече журналист от БНТ Стоил Рошкев, който в момента работи в партийната телевизия на БСП - БСТВ.

Кандидатира се и Сашо Диков, което той сам неотдавна обяви, че ще направи. Бившият спортен журналист в момента води свое предаване по телевизия "Евроком". Професионалният му път минава през БНТ, Канал 3, Нова телевизия, а преди "Евроком" бе програмен директор в обявената във фалит преди месец Би Ай телевизия.

И този път в списъка е и "вечният кандидат" Радостслав Главчев.

Осмият кандидат е операторът Никола Тодоров.

При последния конкурс за генерален директор през 2017 г. се явиха общо девет кандидати - Емил Кошлуков, Иван Гарелов, Константин Каменаров, Стоил Рошкев, журналистът от СКАТ Теодор Ангелов, Сашо Йовков, бившият шеф на БНР Валерий Тодоров, публицистът и също бивш кадър в ръководството на БНТ Тома Иванов и вечният кандидат за БНТ Радостслав Главчев.

Процедурата

На 18 юни ще стане известно кои са финалните претенденти за генерален директор на БНТ. Утре на заседанието на СЕМ ще бъде избрана техническа комисия, която ще прегледа документите. Другия вторник ще бъдат обявени имената на кандидатите, които ще отидат на излушването в началото на юли. На тези, които им са открити нередности в документите, ще им се даде възможност в седемдневен срок да попълнят пропуските.

Междувременно депутати от ГЕРБ и ДПС се готвят да внесат изменения в Закона за радиото и телевизията, с които мандатите на генералните директори на телевизията и на БНР ще бъдат увеличени от три на пет години. Ще се премахне и изискването за "трудов стаж в телевизия" и ще остане само "стаж в телевизия". Един от вносителите - Тома Биков (ГЕРБ), обясни, че идеята е законът да мине след избора на новите ръководства на двете обществени медии, но новите текстове ще важат за тях.

Бъдещият шеф обаче ще трябва да се пребори с финансовия проблем на телевизията, която както Клуб Z писа, до края на годината ще бъде изправена пред фалит.