На прага на избора на нов генерален директор на БНТ телевизията е изправена пред фалит. Пари за заплати има до октомври, научи Клуб Z.

През миналата седмица синдикатите на обществената медия излязоха с писмо до премиера Бойко Борисов, в което предупреждават, че натрупаните дългове са за 35 милиона лева и настояват за спешна помощ от държавата. Реалното число обаче е почти двойно. БНТ има да покрива задължения по договори и стари плащания за 60 милиона лева - почти колкото е бюджетът ѝ за тази година (67,7 милиона лева), научи Клуб Z от източници в телевизията.

По стара "традиция" всеки нов генерален директор поема медията с 20-30 милиона лева задължения, натрупани основно заради невъзможността да се заплаща таксата за цифрово излъчване. Изключение не прави и Константин Каменаров (който подаде оставка предсрочно в края на миналия месец).

Футбол и кино

В мандата си (от септември 2017-а) Каменаров е сключил договори за близо 30 милиона лева за спортни права за различни периоди, някои от които и тригодишни (до 2021 г.) - договорено е излъчването на над 250 спортни срещи - футболни мачове, както и баскетбол, волейбол и гребане и др. Сред договорите има и екзотики, като например излъчването на първенство по канадска борба. Закупувани са с право на преотстъпване - тоест могат да се продават и на други телевизии.

В момента обаче БНТ трябва да заплати 3 милиона лева заради настъпил падеж към УЕФА, иначе всеки момент, включително днес може да не бъде излъчен финалът на Лига Европа между “Челси” и “Арсенал” заради неиздължените плащания.

Иначе закупуването на права за футболни срещи не е никак евтино начинание, като с годините цените растат. Обществената телевизия е и единствената, която излъчва в последните години мачовете на националния отбор, като правата за тях струват 3 милиона лева (за 2-годишен квалификационен цикъл).

Всяка година по закон БНТ е длъжна и да дава не по малко от 10 процента от бюджета си за български филми, което не е правено от години поради недоимък. Това са малко над 6 милиона лева, като в случая трябва да бъдат извършени плащания за 2018-а, както и за настоящата година - което прибавя към задълженията още над 10 милиона лева. Последното нещо, което е произведено, са двата детски сериала, одобрени преди мандата на Каменаров, като по този начин се е изпълнила и квотата за детски предавания.

Има и спечелени обществени поръчки за 5 милиона лева, които също чакат плащания. Те са предимно за техника, строителство, ремонти на студиа.

Трябва да се молим

1,6 милиона лева пък са заделени за летните олимпийски игри в Токио през 2020 г. (в пакет със зимните в Южна Корея), като в медията се говори, че този път няма да се командироват екипи от журналисти, а състезанията ще се коментират от София. Първоначално поисканата цена е била 4,2 милиона лева, но се твърди, че Каменаров е успял чрез преговори да я свали.

Трябва да се отбележи обаче, че с влизането на Каменаров на "Сан Стефано" 29 телевизията получи допълнително средства от държавата, в т.ч. за излъчване. През 2017 г. има две постановления на Министерския съвет за отпускане още пари - едното е от януари, а другото - от декември. Съответно сумите са 5 милиона лева и 14 милиона лева. И в двата случая те са отпуснати за разплащане на задължения по договори за предоставяне на електронни съобщителни услуги за разпространение - т.е. за излъчване. Т.е. като генерален директор Каменаров започва работа с доста повече средства от обичайния бюджет на БНТ. Към 31 декември 2017-а дефицитът е стопен до малко над 7 милиона лева.

"Средствата за излъчване не са включени в бюджета и в края на всяка година трябва да се молим на държавата", коментираха от синдикалните структури на БНТ пред Клуб Z. 

Телевизията получи и допълнителни 8 милиона лева по линия на българското председателство на ЕС, което бе в първата половина на миналата година.

Добри намерения, но скъпи

Най-големият проблем за БНТ в момента са сключените договори за спорт. На канала БНТ-3 се залага като на бъдещ спортен канал, каквито вече утвърдени имат и бТВ, и Нова тв. Идеята бе той да се превърне с времето в конкуренция на спортните канали на двете търговски телевизии. Според представители на сегашното ръководство на телевизията обаче сключените договори са твърде много.

БНТ инвестира и в някои скъпи външни продукции, най-успешната от които е "Стани богат". Популярното състезание е с бюджет 4,4 милиона лева на година (или над 20 000 лева на състезание). В същото време приходите от реклама са се увеличили до над 20 милиона лева за миналата година при над 7,5 милиона лева за 2017-а, но това се дължи на Световното първенство по футбол. БНТ обаче има ограничение по закон за честотата и времетраенето на рекламните блокове, каквото търговските телевизии нямат и вероятно тази година приходите от реклама ще се върнат до обичайните си нива.

На чисто

Клуб Z се свърза по телефона с временно изпълняващият длъжността директор на обществената телевизия (преди това програмен директор) Емил Кошлуков, който отказа коментар.

"Ако искате информация за финансовото състояние на телевизията, моля да отправите запитване по надлежния ред", заяви той.

"Твърдото ми мнение е, че бюджетът на телевизията всъщност трябва да бъде почти двойно по-голям. В началото заедно с управителния съвет изчислихме, че само за заплати, парно и други подобни разходи отиват 74 милиона годишно. Без да става думата за програмата изобщо", коментира пред Клуб Z  Каменаров. 

По думите му твърдението, че телевизията ще фалира до есента, е силно преувеличено, но държавата в действителност трябва да намери трайно решение на проблема с финансирането ѝ.

Въпросът сега е ще отпусне ли правителството допълнителни средства за БНТ, след като разчетите показват, че при сегашното си финансово състояние ще е във фалит до края на годината и пари има само за заплати. За това призовават и петте синдикални организации, които освен до Борисов, са адресирали писмото си и до финансовия министър Владислав Горанов, както и до Съвета за електронни медии (СЕМ). Те настояват и за финансова инспекция преди избора на нов генерален директор, както и за отпускане на държавни средства, за да започне телевизията "на чисто". Въпреки че Агенцията за държавна финансова инспекция влезе в БНТ още миналата година и тя може да каже какъв е размерът на дълговете.

"От години е ясно, че определената от финансовотоминистерство държавна субсидия е крайно недостатъчна. През последните 15 години всеки новоизбран генерален директор започва своя мандат с натрупани от неговия предшественик 20-30 милиона задължения. За нас това означава, че или бюджета на обществената телевизия е погрешно сметнат, или дефицитът е резултат на лошо управление.

Към това можем да добавим и много недомислени структурни, кадрови и технологични реформи, извършвани през годините в БНТ. По наши данни към днешна дата дълговете на БНТ надхвърлят 35 милиона лева и има реална опасност срещу БНТ да бъдат заведени дела, и то от международни институции.

В тази връзка ние си позволяваме да се усъмним в безкрайните финансови ревизии, одити и отчети пред СЕМ. Предстои избор на нов генерален директор. Ние, синдикалните организации в БНТ, категорично настояваме преди този избор да бъдат погасени старите задължения на БНТ, за да може новоизбраният директор да започне начисто", пишат петте синдикални структури.

И посочват в заключение:

"Уважаеми господин министър-председател, уважаеми госпожи и господа, през 2019 година БНТ чества своята 60-годишнина в условията на изключително тежка криза. Настояваме за Вашата решителна намеса."

Конкурсът

От СЕМ коментираха пред Клуб Z, че са запознати с писмото на синдикатите (такова има и от БНР - б.р.), но нямат правомощия да извършват финансова инспекция в обществената телевизия. Смятат обаче да поставят въпроса пред кандидатите за нов генерален директор - по време на изслушванията им - как смятат да разрешат паричния проблем. Самият Владислав Горанов е отговарял неведнъж на исканията на телевизията за още средства с "първо реформа - после пари".

Документи за нов шеф на БНТ се приемат до 3 юни, а самият избор ще е на 5 юли. Един от сигурните към момента кандидати е Кошлуков.