България в момента няма 3 млрд. лева за самолети, но и финалната оферта за закупуване на нови изтребители F-16 от САЩ още не е получена, обяви пред Нова тв вицепремиерът Томислав Дончев по повод преговорите с американската страна по сделката. По думите му "в момента е спекулация е да се коментира каквато и да е цена".

Поводът е обявеното от властите в САЩ разрешение да бъдат продадени на страната ни 8 изтребителя на цена 2,9 млрд. лв., което е много над обявената от България сума от 1,8 млрд. лв. (с опция за повишение, но по думите на представители на правителството - до около 2 млрд. лв. - б.р.).

.„Българското правителство не работи под натиск”, каза още Дончев  по повод сделката и добави:  „България има нужда от силна бойна авиация. Не виждам защо не се приема като българско постижение, а като услуга към някой”.

След това припомни:

„Гласуваната сума от американския конгрес е таванът. Това не е финалната оферта. Финалната оферта още не сме я получили.”

Дончев коментира още предложенията на ГЕРБ за драстично орязване на партийните субсидии от 11 на 1 лв. на глас, както и предложенията, дошли първо от Делян Пеевски и ДПС, а след това и от БСП, за диференцирани по-ниски ставки на ДДС на стоки като хляб, лекарства, книги и др. И двете бяха определени като популизъм, но от различен вид:

"Едно е да правиш популизъм на гърба на държавата, което е много грозно, съвсем друго е да правиш популизъм на гърба на партиите, което също не е много хубаво, но е по-малко вредно”.

„Практиката показва, че по-ниските ставки на ДДС не водят до промяна в цените. Разликата не отива в крайния потребител, а остава в търговеца. Това е мярка, която се прилага за стимулиране и подпомагане на търговците. Диференцираната ставка е много по-трудна за администриране и дава чудесни възможности за данъчни злоупотреби”, категоричен бе още Дончев.

Относно скандала с къщите за гости, Дончев заяви, че не трябва да затихва, а да е обеца на ухото на всички. Но уточни: 

„Разходите за къщи за гости са под 1% от изразходваните европейски средства. Този скандал слага грозно петно на всички похарчени пари. Има милиарди похарчени смислено и целесъобразно.”

На въпрос кой е номер две в ГЕРБ след оставката на Цветан Цветанов, Дончев заяви:

„Трябва да има структурни промени. Една партия трябва да се опита да бъде по-близо до хората. Важно е да се повиши имунитета в партията,  да се създадат механизми, които да реагират веднага. Готвят се промени в устава, някои от тях са в тази посока”.