Еврокомисията може да предаде Великобритания на Съда на ЕС,ако тя не изплати дълговете си към бюджета на Съюза.

Предупреждението отправи днес комисарят по бюджета Гюнтер Йотингер.

Правителството на Тереза Мей се е съгласило за погасяването на задълженията и който и да я наследи, трябва да изпълни даденото обещание, допълни Йотингер. Той изтъкна, че във взаимоотношенията между Брюксел и Лондон трябва да има последователност.

От ЕК заявиха вчера, че ако Великобритания излезе от Съюза без споразумение, изплащането на задълженията към бюджета ще бъде сред трите основни открити въпроса преди да се пристъпи към преговори за бъдещите отношения. Преди няколко дни пък Борис Джонсън – един от главните кандидати да оглави британските консерватори, предупреди, че страната му няма да плати дължимите 40-45 милиарда евро към бюджета на ЕС.

Същевременно Йотингер призова днес лидерите на ЕС да положат усилия за постигането на напредък в преговорите по следващия дългосрочен бюджет на Съюза за периода 2021—2027 г. Целта е постигането на споразумение до есента. Според еврокомисаря има изгледи за това, но трябва да се свърши още много работа,

.

Йотингер говори преди Европейския съвет, който ще се състои на 20 и 21 юни в Брюксел.

Ако не бъде постигнато споразумение навреме, ще има неблагоприятни последици за учащите, земеделските стопани и изследователите, както и за всеки друг, който получава средства от бюджета на ЕС, предупреди по-рано днес Еврокомисията. Оттам припомниха, че настоящият дългосрочен бюджет на ЕС за 2014-2020 г. бе приет с шестмесечно закъснение. И това засегна много граждани хора както в страните членки, така и извън тях.

За да не се повтори това, Комисията призова днес Европейския съвет да изготви пътна карта за постигане на споразумение по дългосрочния бюджет наесен.