Вече е внесен обвинителният акт за длъжностно престъпление срещу бившия зам.-кмет по транспорта на София Евгени Крусев. Това обяви зам.главният прокурор Иван Гешев, цитиран от БГНЕС.

Крусев напусна поста си и стана обвиняем заради скандал, свързан с епичния ремонт на столичната улица "Граф Игнатиев".

Както Клуб Z писа, фирма "Джи Пи груп", избрана да ремонтира трамвайното трасе по историческата улица, подменила посочените в офертата си подложки с други… чиито по-ниски характеристики (но пък при по-ниска цена) са станали повод за отстраняването на друг участник.

От гражданската инициатива "Спаси София" подадоха през октомври сигнал, който бе последван и от разследвания в медиите, за влагането на подложки по трамвайното трасе, заради които един от участниците в търга е бил неправомерно отстранен. Това става не без помощта на общината, която си променя условията, след като избира "Джи Пи ...".

Обвинението срещу зам.кмета бе анонсирано още на 4 декември. Крусев обвинен за потенциална щета в размер на над 5 млн. лв.

Според Закона за обществените поръчки подобна промяна на заданието е недопустима, но експертна комисия с 29 членове е решила друго. Така и прокуратурата обяви, че с действията си като ресорен зам.-кмет Крусев е докарал на общината потенциална щета от над 5 млн. лв. Обвиняемият на няколко пъти заяви, че не е вземал еднолични решения и не познава Закона за обществените поръчки.